Libor Dvořák: Ruská státní moc se rozhodla potlačit protesty za každou cenu

5. srpen 2019

Moskva v sobotu zažila další protestní akci, vyvolanou tažením úřadů ruské metropole proti opozičním a nezávislým kandidátům pro komunální volby, které proběhnou již za měsíc – přesněji řečeno 8. září. Už dnes je jasné, že protestující svého nedosáhnou a že příslušníci tzv. nesystémové opozice typu Alexeje Navalného, Ilji Jašina či Ljubov Sobolové se na kandidátních listinách neobjeví.

Sobotní akce měla poněkud jiný ráz než ty předešlé – nešlo o klasickou demonstraci, ale o „protestní procházku,“ kdy se účastníci opravdu snažili volně procházet především v oblasti významných bodů takzvaného bulvárového prstence ve vzdálenosti zhruba kilometr od Kremlu. Pravda, moc to nevyšlo a jak to komentují některá média, procházka skončila dřív, než začala.

Za každou cenu

Rusko je dnes druhořadou velmocí, která se pouští do riskantních podniků, píše Wall Street Journal

Vladimir Putin

Ruské elity se považují za dědice vítězství a úspěchů sovětské éry. Podle analýzy amerického listu Wall Street Journal je ale potíž v tom, že dnešní Rusko je jen druhořadou velmocí.

Podle komentátora DW Ivana Preobraženského bylo příslušníků represivních složek, tedy nejen policistů, vojáků Ruské gardy a omonovců, ale i příslušníků Centra E, jehož základním úkolem je soustředit se na „protiextremistickou činnost,“ nakonec podstatně víc než demonstrantů samotných. Zatčených byly opět stovky, a jak přiznávají sami velící důstojníci zásahu, účastníků protestní procházky členové silových složek pozatýkali „jistě třetinu.“ 

Pod dojmem brutality moci se ostatně začínají měnit i hesla opozice, která už se nedožaduje jen svobodných voleb, ale i ukončení policejní zvůle a dokonce propuštění politických vězňů: už dnes všichni chápou, že moc směřuje ke zfabrikování dalšího bolotného případu, tedy k soudnímu stíhání řady zatčených, podobně jako tomu bylo při protiputinských protestech na Bolotném náměstí v roce 2012. Státní moc se evidentně rozhodla potlačit protesty doslova za každou cenu.

To vám nedovolíme!

Ostatně pro to má docela slušné předpoklady: poslední průzkumy známého Levada-Centra sice sdělují, že 38 % Rusů už napříště nechce vidět v čele své země Vladimira Putina, ale 70 % ruských občanů policejní zásahy proti nové ruské opozici plně podporuje.

Libor Dvořák

V této atmosféře už se plně zaktivizoval původně skoro neviditelný moskevský primátor Sergej Sobjanin, který v posledních dnech vytrvale opakuje své zaklínadlo o potřebě potření „pouličních výtržností“.

Korunu všemu v tomto ohledu zatím nasadila tvrdě prorežimní televize NTV (ostatně jaký výsměch – „n“ v jejím názvu původně znamenalo „nezávislá“). Ta zveřejnila prohlášení jisté iniciativní skupiny pracovníků bezpečnostních orgánů a tajných služeb, v němž se například praví: „Jasně vidíme, že ve snaze zasloužit si peníze, které dostáváte ze zahraničí, se pokoušíte destabilizovat situaci v Rusku. Chcete politickou atmosféru v zemi rozbouřit a napomoci návratu oligarchů k jejich korytům. To vám nedovolíme!“

Nepřipomíná to pamětníkům počátky československé normalizace? Mně rozhodně ano.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související