Libor Dvořák: Putin smířlivý? Ruský prezident chce respektovat dohody z Minsku

24. únor 2015

„Respektujme Minsk,“ opakoval vytrvale ruský prezident, který se v rozhovoru mezi čtyřma očima (byť před televizní kamerou) s moderátorem Solovjovem cítil viditelně komfortněji než dejme tomu při nedávném jednání v Minsku, kdy byl chtě nechtě konfrontován se svými jasnými odpůrci Merkelovou, Hollandem a Porošenkem.

Ostatně Porošenko… Ruský lídr je přesvědčen, že bez ohledu na sliby ukrajinského prezidenta, že Ukrajina dokáže Krym vrátit do svého lůna, skutečný válečný konflikt mezi Moskvou a Kyjevem je velice málo pravděpodobný.

„Myslím, že takovýto apokalyptický scénář je sotva možný a pevně doufám, že tak daleko to nikdy nedojde,“ prohlásil ruský prezident a Porošenkova prohlášení o návratu Krymu Ukrajině označil za „revanšistická“.

Jak už jsme řekli úvodem, Putin při této příležitosti několikrát všechny aktéry konfliktu při východní ukrajinské hranici vybídl, aby respektovali závěry vysilující minské schůzky v normandském formátu před necelými dvěma týdny.

Čtěte také

Opět rezolutně tvrdil, že ruská vojska na Donbase nejsou, a přišel s předpokladem, že ukrajinská generalita se takto jen snaží ospravedlnit svou porážku, přičemž se opět vrátil k již vyslovenému urážlivému příměru: „Je nepříjemné, když vojáci utrpí porážku od bývalých horníků a traktoristů.“

Inu, jako obvykle v Putinově případě jde hlavně o rétoriku, mířící dovnitř Ruska, protože na západ od evropské hranice Ruské federace podobným prohlášením věří jen ti, kteří jim věřit chtějí – bez ohledu na vývoj za poslední rok.

Zajímavý je Putinův komentář k nedávnému prohlášení Petra Porošenka, že odstřelovačskou palbu na Majdanu přesně před rokem osobně zorganizoval jeho poradce Vladislav Surkov.

Ruský prezident Vladimir Putin

V podstatě opakoval prohlášení moskevského ministerstva zahraničí, které podobné závěry považuje jen za „nesmyslnou absurditu“.

Putin ukrajinským tajným službám doporučil, aby získané informace tohoto druhu „lépe vážily“.

Pravdou je, že představit si kremelského šedého kardinála a neoficiálního ideologa Surkova jako náčelníka bandy vrahounů je při všech našich výhradách vůči ruské politice na Ukrajině poněkud obtížné…

Ať tak či onak, Putinova včerejší televizní prohlášení vyzněla poměrně smířlivě: Poznamenal například, že ruské představy o urovnání krize na Ukrajině se s německými a francouzskými „v mnoha ohledech kryjí“.

To je sice možné, ovšem jinak dál platí to, co konstatujeme po celý krizový rok: Putina pozorně vyslechněme, ale po jeho slovech si počkejme na jeho činy.

autor: ldo
Spustit audio