Libor Dvořák: Putin se vložil do skandálu kolem vyzrazení informací Donaldem Trumpem

18. květen 2017

Ke skandálu s údajným sdílením přísně tajných informací, jehož se v nedávném rozhovoru se šéfem ruské diplomacie měl dopustit americký prezident Donald Trump, se vyjádřil i jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

Ten prohlásil, že je to všechno jen politická schizofrenie a že Rusko poskytne vlastní záznam schůzky Lavrov-Trump. Nic lepšího než to, co se v těchto dnech v USA odehrává, si ruský vůdce přát nemohl.

Podezření stíhá podezření a Putinův americký kolega si v domácí a zahraniční politice počíná jako příslovečný slon v porcelánu. Tón jeho výroků na tiskové konferenci po jeho schůzce s italským premiérem Paolem Gentillonim byl víc než karatelský.

Největší ruské zklamání poslední doby

„Vnitropolitický zápas posledních dnů ve Spojených státech v nás vyvolává velké obavy – je těžké si představit, co všechno si ještě mohou vymyslet jedinci, kteří na bázi antiruských nálad v zemi generují podobné nesmysly,“ řekl Putin a dodal: „Tito lidé buď nechápou, že škodí vlastní zemi, a v takovém případě jsou prostě tupí. Anebo všechno chápou, a v takovém případě jsou nebezpeční a přinejmenším nepoctiví.“

Vladimir Putin

Hned po Putinově nabídce samozřejmě vyhřezla otázka, o jaký jde záznam a pokud snad zvukový, tak kdo ho pořídil. Víceméně jasno do věci vnesl Putinův asistent Jurij Ušakov. Ten prohlásil, že při podobných schůzkách se zvukový záznam nikdy nepořizuje a že jde jen o těsnopisný záznam, který pořídil stenograf, zvlášť k tomuto účelu určený.

Faktem je, že nejvyšší ruští představitelé si nad neustálým popraskem v nejvyšších patrech americké politické moci mohou jen spokojeně mnout rukama: kdyby Donald Trump vládl ve shodě jak s Kongresem, tak dejme tomu s tajnými službami, bylo by to pro Rusy mnohem nepříjemnější.

Ač jsou v poslední době viněni z nepřípustných zásahů do politických procesů v jiných zemí včetně USA, v tomhle případě vlastně nic dělat nemusejí – Donald Trump, který byl nejdřív velkou nadějí značné části ruské politické scény a po nástupu do úřadu 20. ledna se změnil v patrně největší ruské zklamání poslední doby, tentokrát zafungoval jako užitečný spojenec.

autor: ldo
Spustit audio