Libor Dvořák: Příchod Trumpa k moci je rozhodující pro celou ruskou politiku, míní Lavrov

17. leden 2017

Budoucnost rusko-amerických vztahů bude alespoň zčásti srozumitelná až ve chvíli, kdy začne fungovat nová americká prezidentská administrativa, řekl dnes na tradiční velké tiskové konferenci, shrnující činnost ruské zahraniční politiky za rok 2016, šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Jeho rozklady byly chvílemi poněkud rozvláčné, ale zcela zřejmé bylo, že právě příchod Donalda Trumpa k moci považuje pan Lavrov za rozhodující výzvu pro jeho rezort i pro celou ruskou politiku na několik příštích let.

„Jsme realisté a samozřejmě pozorně sledujeme, jak se nová prezidentská administrativa připravuje k převzetí otěží. Rozhodně bych nedoporučoval upadat ani do jedné, ani do druhé krajnosti. Ve sdělovacích prostředcích i mezi politology se objevuje velmi mnoho prognóz a spekulací – jedni se zalykají nadšením, jiní se naopak netají ponurou skepsí a tvrdí, že se nic nezmění. Teprve až Trumpovi lidé začnou pracovat, pochopíme, jak se budou utvářet vztahy mezi USA a okolním světem. Okolním světem neříkám náhodou, protože názory pana Trumpa v tomto ohledu jsou specifické.“

Tolik obsáhlý citát z ministra Lavrova na úvod, který jasně ukazuje, jak asi ruské politické špičky v tuto chvíli Trumpa vnímají a jak nejasná jsou jejich očekávání.

Dalším velkým tématem, ostatně odvozeným od amerického, bylo téma syrské. Tady, jako na mnoha jiných místech, si Sergej Lavrov posteskl, jak těžké bylo dohadovat se o spolupráci v Sýrii s Obamovým týmem, který podle ruského ministra zahraničí jen nejasně sliboval, a pak stejně dělal něco jiného. Také tady Lavrov vyslovil naději, že dohoda s novou americkou prezidentskou garniturou bude snazší.

Ukrajinské téma bez zájmu

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov

Právě v zájmu co nejlepší spolupráce mezi Washingtonem a Moskvou na tomto poli pořadatelé konference o Sýrii, což je Rusko, Turecko a Írán, přizvali do kazašské metropole i americké zastoupení. Ostatně Lavrov několikrát zdůraznil, jak je rád, že boj proti islámskému terorismu považuje Donald Trump za jeden ze svých hlavních úkolů.

Poněkud nesrozumitelná byla obsáhlá pasáž hned v úvodu konference, v níž ministr Lavrov rozvinul téma údajných amerických snah o naverbování ruských diplomatů do služeb americké špionáže.

Je to o to zajímavější, že téma načala už před dvěma dny tisková mluvčí ruské ministerstva zahraničí Marija Zacharovová srdceryvným příběhem ruského diplomata, který měl před pár lety převzít řádně a oficiálně zaplacený lék pro expremiéra Primakova a nedostal ho, a že mu dnes věnovaly přímo mimořádné místo ruské informační agentury a servery. Inu, jiný kraj, jiný mrav.

Co ovšem bylo vyloženě s podivem, že na přetřes téměř vůbec nepřišlo ukrajinské téma: Lavrov na dotaz představitele ukrajinské agentury UNIAN jen kuse odpověděl, že Minský proces přece ještě nikdo neodvolal. Jako by tím ve svém největším každoročním vystoupení naznačil, že tohle je problém, jímž se Moskva pokud možno zabývat nechce.

autor: ldo
Spustit audio