Libor Dvořák: Předčasné volby na Ukrajině vyhrála s převahou Zelenského strana

22. červenec 2019

Na Ukrajině se v neděli uzavřely volební místnosti a po předčasných parlamentních volbách mohlo začít sčítání hlasů.

Už exit polly ukázaly, že odhady předvolebních preferencí byly tentokrát docela přesné. Do jednokomorového ukrajinského parlamentu se přes pětiprocentní bariéru dostalo pět politických subjektů. Účast byla nižší než v předchozích volbách z roku 2014 – něco málo přes 50 procent.

Libor Dvořák: Před volbami na Ukrajině

Prezidentské volby na Ukrajině vyhrál herec a komik Volodymyr Zelenskyj

Na Ukrajině ve čtvrtek vyšly poslední průzkumy veřejného mínění před nedělními předčasnými parlamentními volbami. Vítěz je už v tuto chvíli jednoznačný – prezidentova strana Sluha lidu.

Exit polly a doposud sečtené hlasy se týkají jen poloviny 450členné sněmovny, která se volí poměrným způsobem: velkou neznámou zatím je, jak jednotlivé strany dopadnou v jednomandátových obvodech, kde se s ohledem na okupaci východu země a anexi Krymu tentokrát nevolilo 225, ale jen 199 poslanců. Některé závěry už ale učinit můžeme.

Strana prezidenta Volodymyra Zelenského zvítězila s velkou převahou a bude tak mít rozhodující vliv na sestavování příštího kabinetu.

Leckomu možná připadne, že ve srovnání s jarními prezidentskými volbami, kde populární komik získal téměř tři čtvrtiny hlasů, je to výrazný pokles, ale tento výsledek je třeba hodnotit správnou optikou: do druhého kola se tehdy dostali dva protiruští kandidáti a Zelenského tudíž volili i ti, kdož zkrátka neměli moc na vybranou.

Nové tváře a „staré struktury“

Kupříkladu někteří z těch, kdož se teď rozhodli pro Opoziční platformu – Za život, vyjadřující názory a zájmy občanů východních oblastí Ukrajiny. Skoro 12 procent voličských hlasů pro stranu, která se otevřeně hlásí k úzké spolupráci s Ruskem, ukazuje, že hlavně východ země bude pro kyjevskou vládu i nadále tvrdým oříškem.

Ukrajinský prezident Zelenskyj stojí v čele tsunami, která může smést dosavadní pořádky

Novým prezidentem Ukrajiny byl zvolen Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský ústavní soud nedávno potvrdil, že rozhodnutí prezidenta Volodymyra Zelenského rozpustit parlament je legální. Zelenskyj tak teď získá nad zákonodárným sborem kontrolu stejně jako před dvěma lety jiný tehdejší nováček v politice, francouzský prezident Emmanuel Macron.

Se zhruba 8,5 procenty následují dvě strany, v jejichž čele stojí tradiční, zkušení a dlouholetí političtí lídři – exprezident Petro Porošenko se svou Evropskou solidaritou a bývalá premiérka Julie Tymošenková, jejíž Baťkivščina neboli Vlast dál má své věrné, byť jich neustále ubývá.

Ukazuje se tedy, že bažení Ukrajinců po nových tvářích v ukrajinské politice není všeobecné, ovšem jinou věcí je, jaký budou mít právě tyto subjekty případný koaliční potenciál, když noví politici o spolupráci s mocenskými veterány příliš nebo vůbec nestojí.

A nakonec je tu hnutí rockera Svjatoslava Vakarčuka Hlas, které nakonec dosáhlo na něco málo přes 6 procent hlasů. Zejména jeho definitivní výsledek bude důležitý i pro Sluhu lidu, protože právě Hlas je nejpřirozenější spojenec Zelenského strany. Koneckonců už proto, že Sluha lidu, doufající v ideálním případě v téměř polovinu všech voličských hlasů, nakonec získal méně.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Zajímavé určitě bude, koho si pánové Zelenskyj a Vakarčuk vyvolí za partnera v případě, že ani jejich spojené síly na sestavení vlády stačit nebudou a, jak již řečeno, „staré struktury“ jim po chuti nejsou. Jasné je jen jedno: v opozici stoprocentně skončí Opoziční platforma – Za život, která, a mluvme jasně, je ochotna podporovat okupační mocnost.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio