Libor Dvořák: Peníze nemáme, držte se – vzkázal ruský premiér důchodcům

6. prosinec 2018
Ruský premiér Dmitrij Medveděv

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes již pojedenácté debatoval s pěti televizními redaktory, představujícími většinou hlavní ruské televize.

Jak se dalo předem očekávat, celá debata byla velmi pečlivě zrežírovaná a přísně vzato působila velmi nudným dojmem.

Alexandr Mitrofanov: Rusové cítí sociální napětí a netroufnou si plánovat budoucnost

00583955.jpeg

V Rusku začínají být populární sociologické průzkumy a názory sociologů a politologů víc než kdykoli v předchozích letech. Lze to vysvětlit všeobecně sdíleným pocitem, že země vstupuje do období nestability, přičemž vývoj a finále tohoto procesu nejsou široké veřejnosti vůbec jasné.

Ruský premiér víceméně stereotypně vládu za práci v uplynulém roce pochválil. Ruská ekonomika podle něj roste a rozpočtové příjmy jsou vyšší než výdaje. Cílem ruské vlády je dvouprocentní přírůstek výkonnosti domácího hospodářství v roce 2020 a v roce následujícím dokonce o 3 procenta.

Ruští nezávislí ekonomové ovšem v tomto případě podobný výrok považují za klasické přání, které je otcem myšlenky, a pro následující léta ruskému hospodářství věští růst maximálně o pár desetinek procenta, stagnaci či dokonce propad.

Během debaty, jíž ostatně ruská média příliš pozornosti nevěnovala, musela nutně padnout i otázka na penzijní reformu, již sám premiér vyhlásil počátkem léta. Dmitrij Medveděv bez vytáček konstatoval, že pro něj i jeho kolegy to bylo zřejmě nejsložitější rozhodování za posledních deset let – především proto, že členové kabinetu si byli vědomi, že toto opatření, tedy výrazné zvýšení věku odchodu na zasloužený odpočinek, se dotkne doslova každého ruského občana.

Snížení bídy a růst ekonomiky

Všichni ministři si podle premiéra byli vědomi toho, že tohle opatření je nejen nepopulární, ale že obyvatelstvo ho vnímá jako znepokojivou hrozbu pro sociální záruky státu ve vztahu k řadovým občanům.

Libor Dvořák: Po zavedení penzijní reformy se 40 procent Rusů důchodu nedožije

V případě zavedení penzijní reformy se asi 40 procent ruských mužů důchodu nedožije

Údajně pouhé tři hodiny před oficiálním zahájením fotbalového mistrovství světa v Rusku přišel ruský premiér Dmitrij Medveděv se skutečně převratným a dlužno říci tvrdým návrhem penzijní reformy.

Přesto trval na tom, že z hlediska stability ruského penzijního systému, jde o krok zcela nevyhnutelný. „Chápu, že takovéto opatření se nelíbí nikomu, ale kdybychom dělali jen to, co se všem líbí, proměníme Rusko ve slabou zaostalou zemi,“ prohlásil Dmitrij Medveděv.

Svéráznou odpovědí na tuto pasáž dnešní televizní debaty pěti novinářů s ruským premiérem je krok dělnického veterána Vladimira Popova z Magadanu: ten se rozhodl vrátit osobně Medveděvovi zvýšení důchodu o v přepočtu asi 250 korun jakožto „ponižující“. Pan Popov zdůraznil, že tuto částku ruskému premiérovi věnuje na další „boj proti důchodcům“.

Závěrem dvě poznámky Rádia Svoboda: Za prvé Světová banka ve své nejnovější zprávě o stavu ruské ekonomiky říká, že snížení bídy v zemi je pro vládu úkol reálný, kdežto výrazný růst ekonomiky nikoli.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Nu a za druhé se tu Medveděvovi připomíná, že před dvěma lety bylo shromážděno 300 tisíc podpisů pod internetovou petici, požadující Medveděvovu demisi. A důvod? Během návštěvy Krymu ruský premiér při setkání s důchodci prohlásil: Peníze nemáme, ale držte se. Což je asi nejdůležitější konstatování a rada pro všechny ruské občany i dnes.

Spustit audio