Libor Dvořák: „Odběratelé nám nebudou diktovat, jak máme plyn prodávat,“

3. červenec 2013

konstatoval ve svém projevu ruský prezident Vladimír Putin, jinak reprezentant největšího vývozce zemního plynu na světě. Reagoval tak na změny v zákonodárství některých odběratelských zemí, které prý chtějí vnutit exportérům této suroviny nevýhodné podmínky.

Putin doslova prohlásil: „Především mi jde o pokusy nadiktovat nám všem podmínky, zcela nepřijatelné pro dodavatele zemního plynu potrubní cestou. Iniciátoři podobných pokusů často vůbec nechápou, že odmítnutí základních principů dlouhodobých smluv zasadí těžké rány nejen producentům…, ale v konečném důsledku podlomí i energetickou bezpečnost samotných odběratelských zemí.“ Tolik V. Putin.

Ruský prezident musel nutně nějak glosovat také tzv. břidličnou revoluci v získávání zemního plynu. Podle jeho názoru jsou doposud využívané technologie „barbarské“ a Rusko se prý na něco takového nechystá, i když zásoby plynonosných břidlic také má. Stejně tak si prý ani Putin, ani polostátní těžařský gigant Gazprom zatím nic nedělají z představy, že z USA jakožto významného dovozce zemního plynu by se během pár let mohl stát rovněž významný exportér. Že ale břidličné téma v Moskvě zaznělo, je jasným znamením, že třináct exportérských zemí z této perspektivy strach určitě má.

Mezi vystupujícími na konferenci byl i bolivijský prezident Evo Morales. Ten řekl, že jeho země musela po celou svou historii bojovat proti drancování vlastního přírodního bohatství zvenčí, že teprve dnes je bolivijský lid jeho pánem a že zisky z prodeje této suroviny lze konečně vynaložit na řešení sociálních problémů současné Bolívie.

Na zpáteční cestě přes oceán však prezident Morales zažil nepříjemné překvapení: Jeho letoun nedostal povolení ke vstupu do vzdušného prostoru několika evropských zemí a musel proto v noci na dnešek přistát ve Vídni. Vysvětlením původně byly údajné „technické problémy“, ale později se ukázalo, že důvodem bylo podezření, že na palubě prezidentského speciálu je americký běženec Edward Snowden, který se už deset dní skrývá na moskevském letišti Šeremeťjevo. Bolivijská strana vyjádřila velké pobouření, ale jak se zdá, Morales si za celý poprask může tak trochu sám. V rozhovoru pro ruskou televizi totiž prohlásil, že jeho země bude o poskytnutí azylu Snowdenovi „uvažovat“. V situaci, kdy tomuto muži zatím nikdo útočiště nenabídl, to od Evo Moralese bylo přinejmenším poněkud neopatrné.

autor: ldo
Spustit audio