Libor Dvořák: Na moskevském diplomatickém úřadu USA pracovalo 1200 lidí, teď jich zbylo 120

3. srpen 2021

Úvodem opravdu výmluvný příklad: zatímco ještě před pěti lety, v roce 2016, na moskevském hlavním diplomatickém úřadu USA pracovalo 1200 lidí, v této chvíli museli Američané svůj tým zkrátit na pouhou desetinu, tedy na 120 lidí. Důvod je podobný jako v případě stále ještě běžícího česko-ruského diplomatického souboje.

Koncem dubna ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos, jímž se zakazuje, aby diplomatické mise takzvaných nespřátelených států najímaly do svých služeb ruské občany či občany třetích zemí – byť to v řadě případů byli dlouholetí, velmi zkušení a profesionálně zdatní odborníci.

Čtěte také

Základní otázkou v tuto chvíli je, jak to ovlivní vztahy obou stran.

Hned první reakcí americké ambasády na výnos prezidenta Putina bylo rozhodnutí zastavit vydávání neimigračních víz pro nediplomaty. Jak velvyslanectví samo oznamuje, v praxi to znamená, že drasticky zkrácený personál nebude s to zpracovávat žádosti o turistická, podnikatelská nebo studentská víza.

Kromě toho ovšem toto nové omezení poškozuje možnosti každodenní operativní práci ambasády a přirozeně to bude mít vliv na to, jak budou americké úřady schopny vyhodnocovat aktuální situaci v Rusku.

Bývalý americký velvyslanec a současný profesor Stanfordovy univerzity Michael McFaul k tomu dodává:

Čtěte také

„Když jsem působil jako ambasador v Moskvě, v mnoha ohledech jsem se mohl opřít o znalosti ruských expertů, jež jsme přímo zaměstnávali a kteří byli schopni bezprostředně vysvětlit detaily fungování ruské politiky, ekonomiky i dalších oblastí,“ říká McFaul a zároveň dodává, že nejvíc to postihne běžné ruské občany:

„Na mě to dělá dojem, že Putin se bojí, aby občané jeho země nejezdili do Ameriky.“ 

Diplomatický kobercový nálet

Jak soudí četní ruští experti, Američané jsou si vědomi, že z jejich strany jde o „diplomatický kobercový nálet“, jehož obětí se stanou především zástupci vzdělané ruské střední třídy, obchodníci či podnikatelé. A také ti Rusové, kteří mají v USA příbuzné. To, čeho jsme svědky, jsou ovšem jen kroky z donucení.

Libor Dvořák

V posledních asi šesti týdnech jsme sledovali příklady docela nadějně vyhlížejících rusko-amerických kontaktů – ať už to byl summit Putin-Biden v Ženevě či docela nedávná rusko-americká jednání o strategické stabilitě tamtéž.

Nejnovější konflikt diplomacií obou zemí však svědčí o tom, že mrazivý propad ve vztazích mezi oběma zeměmi zažehnán zdaleka není – a hned tak ani nebude.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio