Libor Dvořák: Může si prezident Putin dovolit obchodní válku se Západem?

15. březen 2014

Vladimír Putin se snaží hrát roli silného politického vůdce, na nějž nějaké západní sankce naprosto nedělají dojem. Hlavně německá média se snaží prozkoumat, zda je tomu opravdu tak.

Mnozí experti na Rusko se totiž domnívají, že Putin vytváří jen zdání své politické, vojenské, ale hlavně ekonomické síly. Kdysi nejvýznamnější západní investor v Rusku William Browder (pro nějž ostatně pracoval právník Sergej Magnitskij, který za nejasných okolností zemřel ve vyšetřovací vazbě) v nedávném rozhovoru pro Die Welt prohlásil, že Putin mu připomíná „pokerového hráče, který má v rukou mizerné karty, ale ve snaze soupeře zastrašit neustále zvyšuje sázky a zkrátka klasicky blufuje: ve skutečnosti nemá silnou armádu, ekonomika je velmi slabá a kapitál ze země neustále utíká“. Tolik William Browder.

Prezident německého Federálního obchodní sdružení BGA Anton Börner pak německému Bildu doslova říká: „Pokud by se pro německou ekonomiku stal případný zahraničně obchodní konflikt nepříjemnou chorobou, té ruské by to přineslo následky vskutku fatální.“ Na důkaz postačí pár čísel: zatímco na celoevropském HDP se obchod s Ruskem podílí 1 %, na straně Ruska má analogický ukazatel hodnotu 15 %. USA pak takovouto obchodní válkou nebudou poznamenány skoro vůbec, protože jejich ekonomická provázanost s Ruskem je zanedbatelná.

Naléhavé obavy vyvolávají diskuse v ruské Státní dumě, kde četní poslanci navrhují znárodnění majetku západních společností v Rusku, což by pro Západ byla citelná rána. Ale zase – efekt by byl jen krátkodobý a důsledky přímo tragické, protože Rusko by napříště na nějaké západní investice mohlo zapomenout.

Sečteno a podtrženo – případné vzájemné sankce a obchodní omezení přirozeně poznamenají jak Ruskou federaci, tak EU, ale z čistě ekonomického hlediska bude daleko citelněji zasaženo právě Rusko, které je na západních technologiích mnohem závislejší než Západ na ruských energetických surovinách. A to nemluvíme o politických škodách, jež současné Rusko odsouvají do role dalšího Íránu. Doufejme, že si tohle všechno v Moskvě alespoň někdo uvědomuje, i když Vladimir Putin to rozhodně není.

autor: ldo
Spustit audio