Libor Dvořák: Lukašenko je odhodlán prodávat svou zemi Putinovi hodně draho a po kousíčcích

12. září 2021

Už popáté se během jediného roku setkali běloruský a ruský prezident. Základní téma těchto debat je stále stejné – další prohlubování integrace v rámci Svazu Ruska a Běloruska. Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko se při čtvrtečním rozhovoru v Moskvě shodli na 28 takzvaných svazových programech. Dohodli se přitom na vytvoření jednotných energetických trhů a také společného obranného prostoru.

Na to, že integrace obou zemí začínala už hluboko v 90. letech minulého století, za ty skoro tři dekády zrovna daleko nepokročila. Podle některých expertů byla ovšem právě tato „jen“ tříhodinová schůzka možná vůbec nejproduktivnější z těch, které se mezi hlavami obou států kdy konaly – a to prvním Lukašenkovým partnerem v tomto nekonečném jednacím seriálu byl ještě Boris Jelcin.

Čtěte také

Jak se zdá, v Kremlu se přinejmenším podařilo domluvit, že energetické trhy budou společné, a to jak v oblasti ropy a zemního plynu, tak i při obchodování elektrickou energií. Jeden konkrétní příklad za všechny: Moskva a Minsk se do 1. prosince 2023 chystají podepsat dohodu o společném trhu zemního plynu.

Do té doby bude ovšem Bělorusko kupovat ruský plyn za letošní cenu, a to je 128,5 dolaru za tisíc kubíků. V současné době se cena této komodity za stejné množství v Evropě pohybuje mezi 500 a 600 dolary a ke konci roku by mohla stoupnout až na 700 dolarů.

Cvičení Západ 2021

Rusko si zkrátka toto organizované bratrství nechává něco stát a maně se tak nabízí otázka, proč se Lukašenko až donedávna tomuto přinejmenším ekonomicky výhodnému svazku urputně bránil. Odpověď je nasnadě: Ruská federace by Bělorusko velmi ráda plně ovládala – v poslední době například kvůli tomu, že plnokrevný Svaz Ruska a Běloruska by Vladimiru Putinovi poskytl možnost setrvat v prezidentském křesle i bez loňských ústavních změn.

Čtěte také

Jenže už tři týdny po oněch ruských zákonodárných změnách se zásadně změnila situace v Bělorusku – Lukašenko byl opět prohlášen za drtivého vítěze prezidentských voleb a dočkal se takových protestů, jaké ještě nikdy nezažil. A tak mu nezbylo než přilézt k Putinovu křížku – byť je zřejmě odhodlán prodávat svou zemi ruskému prezidentovi hodně draho a jen po kousíčcích.

Nu, a aby povaha tohoto rusko-běloruského svazku byla ještě jasnější, prakticky zároveň s moskevskou schůzkou na nejvyšší úrovni začalo týdenní společné vojenské cvičení armád obou zemí Západ 2021. Účastní se ho na 200 tisíc vojáků a cvičit se bude v 18 vojenských prostorech Ruska a Běloruska – včetně Kaliningradské oblasti, připomínající nepotopitelnou ruskou letadlovou loď uvnitř EU a NATO.

Libor Dvořák

Nejmenší radost z podobné iniciativy mají sousední Polsko a samozřejmě i pobaltské země. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zase hned na začátku cvičení připomněl, že podle jeho názoru jeho zemi stále ještě hrozí plnokrevná válka s Ruskem.

Bělorusko a Ruská federace v čele se dvěma autokratickými vládci zkrátka vytvářejí na východě Evropy spolek, ze kterého může mít Západ radost jen sotva.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio