Libor Dvořák: Komunální volby v Moskvě vyhrál Putinův člověk

9. září 2013

„Nerozhoupávejte loďku,“ prosil staronový primátor hned poté, co bylo zřejmé, že druhé kolo voleb v Moskvě se konat nebude, protože dosavadní hlava města, který nahradil do klatby uvrženého Jurije Lužkova, získal sice mírně, ale přece jen nadpoloviční počet hlasů. Reagoval tak bezesporu na dnešní shromáždění stoupenců jeho hlavního soupeře Alexeje Navalného, jemuž ovšem sama jeho radnice celkem bez problémů požehnala a které se koná právě v těchto chvílích. Sobjanin také prohlásil, že je ochoten se s Navalným už v nejbližší době sejít.

Něco takového si ovšem jen těžko lze představit: Navalnyj byl výsledky voleb rozhořčen, jako vždy po volebním dnu posledních dvou let je označil za neregulérní a podobně jako jiní představitelé nové autentické opozice upozorňuje hlavně na fakt, že na stránkách moskevské ústřední volební komise se neobjevila téměř třetina volebních protokolů: To je podle něj sice druhotný, ale přece jen důkaz, že volby úplně v pořádku nebyly. Na druhé straně je třeba říct, že stížností bylo tentokrát podstatně méně než třeba v prosincových parlamentních volbách v roce 2011.

Hlavně ruští politologové si samozřejmě kladou otázku, z čeho plyne vskutku nečekaně dobrý, snad až impozantní výsledek opozičníka Navalného. Za hlavní důvod považují extrémně nízkou účast, jen 32 %. Při té zřejmě zafungoval efekt, kdy opoziční voliči k urnám vyrazili, kdežto tradiční vyznavači Jednotného Ruska, jež Sobjanin, sice bez stranické nominace, ale přece jen reprezentuje, si řekli „stejně vyhraje“ – a odjeli na své dači. Sergej Sobjanin navíc podle odborníků v předvolební kampani „nejel na plný plyn“. Problém všech opozičních kandidátů typu Alexeje Navalného ovšem vidí ruští politologové v tom, že pro takovéto politiky je volebním stropem zhruba 30 % voličských hlasů. Většinu voličů tvoří tradicionalisté, a ti prostě volí stávající panstvo. Z čehož plyne, že Navalnyj by zřejmě nevyhrál, ani kdyby se konalo druhé kolo.

K tomu všemu dodejme, že zajímavé výsledky přinesly včerejší ruské komunální volby i jinde než v Moskvě. V uralském Jekatěrinburgu například tamní bojovník proti narkotikům Jevgenij Rojzman zcela bez peněz a prakticky bez kampaně porazil představitele Jednotného Ruska Silina. A když už jsme u těch čísel – tam, kde se volila regionální zastupitelstva, právě Jednotné Rusko nesbíralo k polovině hlasů jako dřív, ale spíš jen kolem třetiny. Což je také pozoruhodný a vskutku nadějný signál.

autor: ldo
Spustit audio