Libor Dvořák: Jak (ne)dopadla další jednání mezi Ukrajinou a Ruskem

15. březen 2022

Začalo už čtvrté kolo rusko-ukrajinských jednání, která by měla směřovat k rozumnému konci celého konfliktu. Rozhovory mezi oběma znepřátelenými stranami tentokrát neprobíhají na běloruském území, ale přestěhovaly se do online režimu, což by mělo pokračovat i nadále. Navíc by systém videokonference mohl fungovat permanentně, což je zřejmě v plánu. Proč se tedy jednání čtvrtého kola hned v úvodu zadrhla?

Podle slov poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka se tak skutečně stalo v zájmu zpřesnění stanovisek obou stran.

Čtěte také

Člen ruské Prezidentské rady pro mezinárodní otázky Bogdan Bezpalko je však přesvědčen, že po údajném útoku ukrajinských raketových vojsk na sídliště v Doněcku, při němž mělo zahynout nejméně dvacet lidí, ztrácejí podobné kontakty smysl. Pokud se zmíněný útok potvrdí, bude to pro vyjednávací proces vážná překážka – i když ruská strana proti ukrajinským civilistům podobné útoky podniká dnes a denně.

Připomeňme si výchozí postoje obou stran. Již zmíněný Mychajlo Podoljak popisuje ukrajinský postoj takto: „Naše požadavky jsou neměnné – mír, okamžité zastavení palby a stažení všech ruských vojsk z ukrajinského území. Teprve pak má smysl mluvit o nějakých sousedských vztazích a politickém urovnání.“

Hmatatelný výsledek

Rusko se zase vytrvale dožaduje demilitarizace Ukrajiny (zajímavé, že méně často se v posledních dnech ozývá slovo „denacifikace“), uznání nezávislosti takzvané Doněcké a Luhanské lidové republiky v hranicích obou oblastí Ukrajiny, uznání Krymu jakožto součásti Ruské federace, ale především mimoblokový statut Ukrajiny, která se zkrátka podle ruských představ má stát jakýmsi neutrálním geopolitickým solitérem. A to v nejlepším případě…

Čtěte také

Prezident Volodymyr Zelenskyj se také opakovaně dožaduje osobního setkání s Vladimirem Putinem. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov připouští, že současný vyjednávací proces by mohl vést až k takovému summitu, ale nesmí to prý být schůzka pro schůzku, nýbrž akt, který by přinesl nějaký „hmatatelný výsledek“.

Libor Dvořák

Jedno je ovšem jasné už dnes. Zatímco Ukrajina bez ohledu na čistě vojenské vyústění konfliktu je morálním vítězem úskočné ruské války už dnes, Rusko bude ochotno smířit se jen s takovým finále, jež by mohlo označit za své vítězství.

Jinak si to jediný inspirátor neomaleného vpádu Ruské federace na sousední Ukrajinu Putin zřejmě neumí představit. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio