Libor Dvořák: Bez průlomu nejspíš skončí setkání Putina s Porošenkem v Minsku

26. srpen 2014

Bez průlomu s největší pravděpodobností skončí dnešní vrcholné setkání v Minsku, jehož inspirátorem se stal běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Ten byl ostatně už předem označován za jediného summitového vítěze, aniž pro to, kromě již zmíněného pozvání, musel cokoli dalšího udělat.

Na společném setkání všech vrcholných politiků na této schůzce Putin řekl, že mimořádně ostrou krizi na Ukrajině nelze vyřešit „eskalací silového scénáře, který by nerespektoval bytostné zájmy jihovýchodních regionů země a nepočítal s mírovým dialogem s jejich představiteli“.

Petro Porošenko na to odpověděl, že „světové společenství už zažilo období konfrontací, zadržování a izolace a mělo bezpočet možností přesvědčit se o tom, že je to cesta nikam. Budoucnost má výhradně respektování mezinárodního práva, poctivé plnění všech závazků, které na sebe jednotlivé země vzaly, a další rozvoj vzájemně výhodné spolupráce“.

Čtěte také

Když poněkud zjednodušíme diplomatickou rétoriku, je poselství srozumitelné. Putin říká: „Dejte východu země širokou autonomii a ještě lépe nezávislost.“ Kdežto Porošenko odpovídá: „Nechte naši zemi na pokoji a určitě se dohodneme.“

Jak prosté, milý Watsone! Jenže právě diametrálně odlišné postoje obou hlavních protagonistů dnešního minského setkání jsou důvodem, proč se ani určitě, ani přibližně, ba ani jakkoli dohodnout nemohli…

Bez průlomu s největší pravděpodobností skončí dnešní vrcholné setkání Putina (vlevo) s Porošenkem (vpravo) v Minsku, jehož inspirátorem se stal běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Summit rozhodně přinese pár dílčích dohod, týkajících se třeba toho, jak po podepsání Asociační dohody mezi Ukrajinou a EU, k níž podle Porošenka dojde již v září, zabránit ukrajinskému reexportu levného evropského zboží do Ruska, čehož se bojí zase Putin, či jak zajistit spolehlivý tranzit ruského zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy... a další jistě významné, ale přece jen technikálie.

I to je jistě dobré, ale ve chvíli, kdy na Ukrajině zuří nevyhlášená, zato však ničivá a smrtonosná válka, je to prostě málo. Byť se očekává, že oba prezidenti, pokud spolu v Minsku nakonec budou jednat mezi čtyřma očima, se dohodnou alespoň na pokračování přímého jednacího procesu.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.