Libor Dvořák: Bez masivní zbrojní podpory ze Západu Ukrajincům hrozí, že v nerovném souboji skončí na štítě

6. červenec 2022

Jak ústy samotného Vladimira Putina prohlásilo Rusko, od neděle 3. července má plnou kontrolu nad celou Luhanskou oblastí. Tečkou za operací v této části Ukrajiny se bezesporu stal pád Lysyčansku. Kyjev přitom už dříve poctivě přiznával, že jeho vojska jsou na těchto územích v mimořádně obtížné situaci.

Ukrajinské problémy jsou pochopitelné a popravdě řečeno dlouho očekávané. Tím hlavním z nich je zatím stále drtivá převaha ruského dělostřelectva a raketové techniky, kterým Ukrajina i přes západní vojenské dodávky jednoduše nedokáže čelit. Právě proto dosavadní ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj musel přiznat, že bitva o Lysyčansk byla prohrána.

Čtěte také

Zároveň však říká, že v dané chvíli a dané situaci bylo důležitější zachovat při životě vojska pro příští protiofenzívu, která může začít, jakmile Západ Ukrajině pošle veškerou slíbenou těžkou výzbroj. K tomu luhanský gubernátor dodává: „Naši vojáci by dokázali město držet ještě dlouho, ale ruská převaha je drtivá… Rusové by Lysyčansk zničili palbou z dálky, takže pro naše vojáky nemělo smysl čekat tady na zajetí nebo na smrt.“

Ruský nápor

Čtěte také

Ztráta Lysyčansku je pro Ukrajinu bezesporu další taktický nezdar na východě země, ale rozhodně v tom nemůžeme spatřovat konec bitvy o Donbas. Ukrajinská armáda dál kontroluje četné městské aglomerace v sousední Doněcké oblasti a připravila si nové obranné linie mezi Bachmutem a masivně ostřelovaným Slovjanskem. Hlavní otázkou je, jestli Ukrajina dokáže ruský nápor zastavit a alespoň někde přejít do protiofenzívy, anebo jestli naopak Rusko bude s to udržet dosavadní dynamiku svého postupu ve východních oblastech země.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na nejnovější vývoj na bojištích prohlásil, že Rusko má v této fázi bojů především velké množství salvových raketometů – to mu umožňuje ničit město za městem –, ale zároveň se snažil národ ujistit, že jakmile bude Ukrajina mít dostatek západních těžkých zbraní, dokáže doposud okupované oblasti osvobodit, a to včetně Lysyčanska a dalších měst v Donbasu. V této chvíli samozřejmě poněkud odvážné tvrzení.

Libor Dvořák, publicista a komentátor

Připomeňme si nicméně vývoj názorů západních politických špiček na vývoj celé války. Ty se zpočátku defétisticky obávaly rychlého konce současného ukrajinského režimu, po vynuceném ruském ústupu Rusů od Kyjeva a Černihiva naopak nekriticky jásaly, že Ukrajina už brzy zvítězí a okupanty ze svého území vyžene, až po dnešek, kdy se v západoevropských metropolích opět ozývají poraženecké hlasy. Alespoň masivní zbrojní podpora Kyjeva ale musí pokračovat, nebo spíše se významně zvýšit – jinak Ukrajincům hrozí, že v tomto zatím nerovném souboji skončí na štítě. Bez štítu zajisté rozhodně ne!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související