Liberecký cestovní ruch se probouzí a nabízí rakouské uvažování, soudí politolog Kubáček

22. září 2020

Podporovat masový turismus, nebo spíš chránit přírodu? Právě to je jedno z témat říjnových krajských voleb v Libereckém kraji. 

Na Smědavu, Novou Louku, do Bedřichova nebo na Jizerku – většina návštěvníků Jizerských hor směřuje právě do těchto míst. Zatímco ubytovatelé a restauratéři mají v těchto lokalitách žně, ochranáři a horští záchranáři nejsou z davů v přírodě nadšení. 

„Hodně se změnilo. V minulosti by ti, co se živili cestovním ruchem, řekli, že Liberecký kraj byl plně závislý na tom, jestli byla pěkná zima,“ říká na Plusu politolog Jan Kubáček. Mnozí tvůrci cestovního ruchu a marketingu už ale naučili zákazníky i na letní sezónu.

„Dnes je v některých lokalitách léto dokonce důležitější než výborné zimy z minulosti,“ dodává politolog.

Nejde přitom jen o Čechy, ale i Poláky a turisty z dalších okolních zemí. Cestovní ruch Liberecka se naučil lákat i na méně známé lokality, připravuje „mokré varianty“ nejen pro děti, ale i zábavní, zážitkové a bazénové trávení času. 

Nabízí výhledy do krajiny

Rakouské uvažování

Liberecký kraj už proto dnes podle Kubáčka nemusí sázet jen na subdodavatelský automobilový průmysl, ale pomáhá mu i sektor služeb a cestovního ruchu.

„Je to takové rakouské uvažování. Nic nového, ale je to už něco koncepčního,“ říká politolog a cestovní sektor dokonce označuje za formu pravidelného průmyslu služeb. 

„Krkonoše, Jizerské hory se musí snažit, protože jim začínají konkurovat lokality, jako jsou Frýdlantsko nebo Lužické hory. Taky se začali využívat lokální zemědělci, řemeslníci a obecně i všichni další, kteří vytvářejí zázemí, jídlo a okolí – vše s příběhem,“ říká politolog s tím, že podobně to funguje právě v Rakousku.

„Cestovní ruch a stravování, to dlouho vydělávalo a sázelo na jistotu – přijedou jednou, nevadí, že se zklamou, přijedou další. To se teď bude muset změnit. Možná i hubenost současné doby povede k větší profesionalizaci,“ dodává Kubáček.

Rozcestník na Ještědu

Celou reportáž z Libereckého kraje připravila Šárka Škapiková, politologa Jana Kubáčka se ptal Jan Burda.

Spustit audio

Související