LGBTIQ lidi prochází coming outem celý život, říká ředitel festivalu Prague Pride Tom Bílý

30. červenec 2021

„Festival Prague Pride je tady proto, aby zprostředkovával životní příběhy LGBTIQ lidí široké veřejnosti. Aby pro ně byl bezpečným místem aspoň jeden týden v roce. Aby každý mohl být tím, kým je, a to bez obavy z odmítnutí nebo diskriminace. Je to způsob, jak dáváme slyšet hlas LBTIQ lidí veřejnosti. Na jednu stranu je to oslava života, na druhou je to aktivistická akce, která upozorňuje na stále nerovné podmínky,” říká ředitel festivalu Prague Pride Tom Bílý.

Již v pondělí 2. srpna se na celý týden ulice Prahy promění v dění 11. ročníku festivalu Prague Pride. Organizátoři jako hlavní téma pro tento rok zvolili coming out.

„Je to téma, které je strašně široké a neustále přítomné pro všechny LGBTIQ lidi. Možná si někdo může myslet, že LGBTIQ člověk prostě v jeden moment projde coming outem, to samozřejmě může v nějakém kontextu vůči sobě samému nebo nejbližšímu okolí, ale málokdo si uvědomuje, že člověk se outuje celý život. Neustále jsou kolem vás noví lidé, u kterých dojdete k otevření se a hovoru o tom, jak to máte doma,“ vysvětluje Tom Bílý.

Letošní ročník na svém programu nabízí přes 130 položek. Klasický průvod městem se z bezpečnostních důvodů spojených s koronavirem již podruhé neuskuteční. Těšit se ale můžete na celou řadu přednášek, workshopů, performance nebo hudebních vystoupení. Tradiční festivalovou vesničku najdete opět v centru města na Střeleckém ostrově.

Pokud se letošního ročníku nemůžete zúčastnit osobně, část programu bude k dispozici online. Kompletní program hledejte na stránkách festivalu.

Které konkrétní body programu doporučuje sám ředitel festivalu Tom Bílý? Které náležitosti spojené s vládními opatřeními musíte splnit pro vstup na festival? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.