Lezecká stěna polygonu ve Velkém Poříčí hledala a našla mistra Hasičského záchranného sboru ČR

11. listopad 2019 13:23

Mistrovství HZS České republiky v lezení na obtížnost na umělé stěně hostil polygon Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí, které spadá pod HZS Královéhradeckého kraje. Absolutním vítězem se stal Ondřej Ďoubal (HZS Libereckého kraje, Liberec). 

Záchrana ve výšce a nad volnou hloubkou je jedna z velmi specifických činností, kterou příslušníci hasičského záchranného sboru provádí, a která vyžaduje náročnou a soustavnou přípravu, třeba i na lezecké stěně.

Čtěte také

Síla, vytrvalost, šikovnost, mrštnost, odvaha, to vše a mnohem víc musí hasiči dokazovat nejen při záchraně osob z výšky v reálných podmínkách, ale prakticky ve všech činnostech, které provádí, a to i když se jedná "jen" o trénink, nebo přípravu. A to vše bylo také k vidění u závodníků, kteří se na lezecké stěně v polygonu ve Velkém Poříčí poprali s náročnými trasami o titul mistra HZS ČR v lezení na obtížnost.

Necelá třicítka závodníků prošla nejprve v základní části třemi lezeckými cestami, odkud se jich dvanáct kvalifikovalo do semifinále. Ze semifinále postoupilo šest nejlepších borců do finálového klání, kde museli absolvovat trasu v obtížnosti 8A.

Finále rozhodlo o tom nejlepším

Jako jediný totiž vylezl celou cestu pouze Ondřej Ďoubal (HZS Libereckého kraje, Liberec) a právem si tak vybojoval titul mistra HZS ČR.

Čtěte také

Stříbrnou příčku vybojoval domácí Petr Urbanovský (HZS Královéhradeckého kraje, UPO Velké Poříčí) a pro třetí místo si dolezl Jaroslav Petečel (HZS hl. m. Prahy).

Jako doplňková disciplína byla vyhlášena soutěž ve spárovém lezení, ve kterém zvítězil Tomáš Jindra (HZS hl. m. Prahy).

Po organizační stránce stál za mistrovstvím Sportovní klub hasičů Královéhradeckého kraje a Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje, spolupořadatelem bylo Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Lezecká stěna polygonu ve Velkém Poříčí hledala mistra Hasičského záchranného sboru ČR

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související