Levnější noční elektřina? V současné době už v podstatě neexistuje, upozorňuje energetik

9. listopad 2022

S rostoucími cenami energií lidé hledají různé způsoby, jak ušetřit. Někteří se snaží spotřebovávat energii především v noci, protože se domnívají, že tehdy platí nízký tarif a elektřina je levnější. Jak ale upozorňuje Zbyněk Bouda z Energetické agentury Vysočiny, většinou se mýlí.

Levnější noční elektřina podle něj už v podstatě vůbec neexistuje. „Původně dvoutarifní sazba opravdu spočívala v tom, že byla dražší elektřina přes den a levnější v noci, ale dnes je tarifů se dvěma sazbami mnohem více a většinou jsou navázány na určité úseky dne,“ říká.

Kdo chce zjistit, kdy má vyšší a kdy nižší tarif, musí se podívat na elektroměr nebo spínací hodiny. „Tam je kód, podle kterého se dá zjistit, v kterých hodinách je ten tarif nižší. Ale jen pravděpodobně, protože to řídí operátor podle toho, jak je zatížená soustava. Může sepnutí nižšího a vyššího tarifu měnit,“ vysvětluje Zbyněk Bouda.

Nárok na dvoutarifní sazbu navíc nemá každý, ale jen majitel spotřebičů, které ji umožňují, a cenové rozdíly nejsou podle energetika výrazné. „V současné době se sazby velmi přiblížily a rozdíl mezi nízkým a vysokým tarifem je několik desítek haléřů. A po zastropování cen se pravděpodobně víceméně smaže,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor se Zbyňkem Boudou z Energetické agentury Vysočiny o proměnách cen energií na trhu, možných úsporách, obnovitelných zdrojích i třeba o tom, jaká je ideální teplota v domácnosti.

Spustit audio

Související