Léto s Trumpem aneb Jak miliardář pobláznil Ameriku

30. červenec 2015

Devětašedesátiletý excentrický miliardář Donald Trump se po pouhém měsíci, kdy oznámil kandidaturu na křeslo amerického prezidenta, vyšvihl mezi republikánskými uchazeči na vedoucí pozici.

Nejnovější průzkum stanice CNN mu přisuzuje 18 procent sympatizantů, zatímco člen mocného politického klanu Jeb Bush, doposud považovaný za favorita, se těší zhruba 14% podpoře. Trumpovi pomáhá zejména skutečnost, že není klasickým politikem a média informují, byť s určitým sebezapřením, o jeho kontroverzních výrocích doslova každý den.

Jeho jméno se objevuje v titulcích novin a serverů v průměru 22krát denně. A jak uvádí list New York Times, týkala se jej téměř každá druhá zpráva věnovaná republikánským kandidátům. Ještě před třemi měsíci se přitom vůbec nečekalo, že bude Trump kandidovat. „Jak je možné, že se slavnému miliardáři, který sám sebe vychvaluje, že bude nejlepším prezidentem, tak daří? A může mu jeho raketový nástup vydržet? “

Čtěte také

Současný Trumpův úspěch v průzkumech nemusí podle deníku ve finále nic znamenat. Do prezidentských voleb zbývá ještě rok a čtvrt, a zkušenosti z minulých primárek jsou plné příkladů vrtkavosti voličských preferencí. Před volbami v roce 2012 se v průzkumech na první pozici republikánského seznamu vystřídali čtyři kandidáti. Jedním z nich byl například Herman Cain, který přišel s nápadem nastartovat ekonomiku rovnou daní ve výši devíti procent. Šanci vyzvat demokrata Obamu však nakonec dostal dlouhodobý favorit Mitt Romney.

Kdo tedy Trumpa dnes podporuje? Analytici mají problém vůbec definovat skupiny jeho sympatizantů. „Je to prapodivná koalice lidí, nelze je demograficky identifikovat. Trump dokonce nemá většinovou podporu ani mezi těmi, kdo zastávají stejně tvrdé postoje k imigrantům jako on sám“ – cituje experty zabývající se průzkumy veřejného mínění New York Times. „Zdá se, že Trump imponuje lidem, kteří jsou unaveni z takzvaných klasických politiků.

Logo

Naznačují to i zmínky o něm na Twitteru: „Trump je závanem čerstvého větru, kariérní politici nepracují pro lidi“ anebo „Politici řídili a ruinovali zemi po celá léta, změňme to teď“ – píšou jeho fanoušci. „Průměrného Trumpova voliče láká i fakt, že si svou kampaň financuje sám a nedá se takzvaně koupit. Majetek obchodníka s realitami a vlastníka mnoha hotelů a kasin odhaduje časopis Forbes na čtyři miliardy dolarů.

Trump je navíc, na rozdíl od dalších kandidátů, znám po celé zemi. Deset let uváděl televizní reality show a často se stává terčem bulvárních médií. „Dnes je celebritou, největší a nejznámější osobností v početném stranickém pelotonu. Někým, kdo by získal pozornost a zájem i v případě, kdyby neříkal nic neobvyklého a skandálního“ – uvádí New York Times.

Trumpovi to však nestačí. Téměř na každém shromáždění utrousí něco kontroverzního a šokujícího, výroky hodné novinových titulků. Jeho velký kritik, další z republikánských kandidátů Rick Perry, nazval jeho postup „jedovatou směsicí demagogie a nesmyslů. Trump tak už stačil urazit Mexičany - ilegální migranty z jejich země nazval pašeráky drog, kteří znásilňují ženy. A na hranici s Mexikem chce nechat postavit mohutný plot, který by zaplatilo právě Mexiko.

Čtěte také

Trumpovy výroky už nadělaly starosti Republikánské straně, která se bojí, že ji poškodí u hispánských voličů, ale i médiím, jež nevědí jak o miliardářově kampani informovat. Portál Huffington Post se například rozhodl, že zprávy o Trumpovi bude uveřejňovat v zábavní sekci, jíž kralují celebrity showbyznysu. Za nejvíc pobuřující však komentátoři považují Trumpův výpad na adresu vlivného republikánského politika a veterána vietnamské války Johna McCaina. Ten prý nebyl žádným hrdinou, protože se „nechal chytit“. A Trump má raději ty, kdo se zajmout nedají.

Tady patrně Trump překročil únosnou mez. Ještě před výroky o McCainovi dosahovala jeho popularita v soutěži s republikánskými zájemci o Bílý dům 24 procent, což mnozí považují za maximální zisk. Nyní sice se zmíněnými 18 procenty stále vede partajní žebříček, ale urážky význačného politika mu zřejmě uškodily. Přesto si 51 procent republikánských voličů nepřeje, aby Trump z kampaně odstoupil, jak jej k tomu vyzývá řada vlivných republikánů a komentátorů.

Zkušení političtí pozorovatelé už teď předpovídají, že Trumpova popularita bude nadále klesat. „Je to jen klaun v pěkném klobouku, který baví obecenstvo do chvíle, kdy na scénu nastoupí opravdoví herci“ – předvídá v rozhovoru pro britský Guardian republikánský konzultant Rick Wilson. Pád může ale přijít až poté, co se média budou podrobně a do hloubky věnovat jeho názorům a programu. A navíc, Američané nemají rádi převlékače kabátů, politiky, kteří až příliš často mění názory.

Logo

A miliardář Trump, i když politikem nikdy nebyl, je střídá až příliš často. Za posledních dvacet let byl registrován jako republikán, nezávislý, demokrat a znovu jako republikán. I proto se nečeká, že by nakonec republikánskou nominaci získal a volby vyhrál. Jeho kandidatura však může ztížit pozici republikánům. A to zejména ve chvíli, kdy by vstoupil na předvolební scénu jako nezávislý.

Peníze a popularitu na to určitě má. V tom případě by ovšem ve finále pravděpodobně – a velmi výrazně – uškodil republikánskému kandidátovi. Podle jednoho z průzkumů by jako nezávislý mohl získat až dvacet procent hlasů. „Ještě uvidím, jak se ke mně budou republikáni chovat. I neférový postoj bude důležitým faktorem“ – nechal se v minulých dnech slyšet Trump.

autor: smi
Spustit audio