Letní tábory budou. Provozovatelé se ale musí kvůli koronaviru řídit přísnými pravidly

28. květen 2020 15:59

Čtvrt milionu dětí se každoročně v Česku chystá na letní tábor. Podobné to nakonec bude po týdnech nejistoty způsobené koronavirem i letos. Táborníci si ale budou muset ke spacákům a baterkám přibalit aspoň jednu roušku, organizátoři musí nakoupit spoustu dezinfekce a splnit řadu nových podmínek.

„Nebudou se dělat žádné velké hromadné akce, nebudeme jezdit do akvaparku a podobných rizikových míst. Bude se daleko víc dbát na hygienu, ale obecně i předtím jsme jí v areálech věnovali hodně pozornosti, takže asi 70 procent z nařízení je pro nás rutina a pak 30 procent tvoří speciální požadavky,“ popisuje Miroslav Topinka, provozovatel tábora v Růžené na Písecku.

Jižní Čechy patří mezi nejvyhledávanější oblasti, kam děti v létě míří na tábory. Během prázdnin se na nich podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové vystřídá přes 40 tisíc účastníků.

„Já si myslím, že nebudeme dělat žádná jiná opatření. Budeme skutečně postupovat tak, abychom maximálně snižovali riziko, ale aby děti měly možnost se rekreovat, načerpat síly a energii,“ komentuje.

Čtěte také

Přestože je v současné době epidemiologická situace příznivá, podle Kvetoslavy Kotrbové je i nadále na místě opatrnost. „Prostě budeme vyhodnocovat tu situaci, bude nás například zajímat, odkud ty děti přichází. Pokud to budou naše jihočeské děti, tak známe výskyt onemocnění. Pokud budou z ohnisek nákazy, o to víc nás to bude zajímat,“ říká.

„Jinak musím říct, že provozovatelé jsou velmi dobře připraveni a osobně, byť jsem epidemiolog a jsem velmi opatrná, se sezóny nebojím. Myslím, že společnými silami to zvládneme,“ dodává.

Podle podmínek stanovených ministerstvem zdravotnictví může letošní sezóna letních táborů začít v sobotu 27. června.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související