Letiště Václava Havla má vlastní chov včel. S jejich pomocí testuje čistotu prostředí

12. září 2013

Letiště Václava Havla se připojilo k evropským letištím, která mají vlastní chov včel. Díky nim zjišťuje čistotu okolního prostředí. Letošní snůška medu byla navzdory nepříznivým podmínkám téměř 100 kilogramů.

Na vedlejší dráze vzlétá jedno letadlo za druhým. Člověka by ani nenapadlo, že poměrně nedaleko od hluku a velkých strojů spokojeně žijí včely. Letiště Václava Havla je začalo chovat před dvěma lety. Teď má celkem pět včelstev. Stará se o ně Roman Kuttelwascher.

„Pořídili jsme si je z včelařského ústavu v Dole, se kterým spolupracujeme. Snažili jsme se vybírat včely klidné a nerojivé. Samozřejmě každá včela, dostane-li se do úzkých, bodne. Včely létají v blízkém okolí na rostliny, nosí nám nektar a pyl a my potom děláme rozbory a zjišťujeme škodlivé látky v medu,“ popisuje.

Vzorky medu a pylu každý rok kontroluje laboratoř při Vysoké škole chemicko-technologické. Letos prý testy dopadly stejně dobře jako vloni.

„Výsledky jak pylu, tak medu neobsahují organické látky, které by byly zdraví škodlivé. Dá se říci, že závěrem zprávy je, že náš med je vhodný i pro dětskou výživu,“ říká Marika Janoušková z tiskového oddělení letiště a pokračuje:

„V letošním roce jsme měli snůšku okolo sta kilogramů, což není množství určené k prodeji. Takže ho využíváme jako reklamní marketingový předmět pro partnery letiště.“

Roman Kuttelwascher chodí za včelami tak jednou do týdne. Původně je to letištní inženýr a včelám se věnuje ve svém volném čase.

„Já včelařím už asi šest nebo sedm let na Vysočině, kde mám 22 včelstev. Když se ze životního prostředí rozhodli, že by tady včely pořídili, tak sehnat včelaře, který by se o ně staral, byl kámen úrazu. Kolega na mě naprášil, že jsem včelař, mně to přišlo jako velmi zajímavý projekt, že budu mít i v Praze kousek přírody,“ vysvětluje.

Letiště Václava Havla by do budoucna chtělo chov rozšířit ještě o jedno včelstvo.

autor: ank
Spustit audio