Létající kolo českých inženýrů se podobá vznášedlu

13. červen 2013

Tři české firmy (Duratec, Technodat a Evektor) uskutečnily něco, co připomíná fantastický projekt jedné postavy z Foglarových příběhů, amatérského kutila Jana Tleskače. Zkonstruovaly létající bicykl, na kterém se zatím v rámci testů v uzavřené hale proletěla lehká figurína.

Významnou odchylkou od Tleskačovy konstrukce je fakt, že reálné létající kolo nemá křídla jako Tleskačův model, ale nadnáší ho sada horizontálních rotorů, podobně jako vznášedlo či tzv. multicopter.

Létající kolo (Flying bike) čerpá elektrickou energii z baterií, má dva souosé vodorovné rotory vepředu, dva vzadu a dva menší vodorovné rotory po stranách. Hmotnost kola činí 95 kilogramů a ve vzduchu se vznáší díky výkonu 50 kilowattů, což dává kolu vertikální tah téměř 200 kg. Toto kolo zatím nezvládne létat s člověkem na palubě. Dosavadní testy probíhaly pouze v konfiguraci s lehkou figurínou v sedle, zatímco kolo řídili technici pomocí dálkového ovládání. Testovací let ve výstavní hale v Praze Letňanech trval téměř 6 minut.

Milan Duchek, technický ředitel firmy Duratec, sdělil novinářům, že tvůrci chystají pro létající kolo výkonnější baterie, aby se již brzy na tomto vynálezu, tvarově inspirovaném návrhem Jana Tleskače, mohl proletět člověk. Ten by však pouhým šlapáním toto kolo do vzduchu nezvedl. Pro let člověka je také potřeba kolo postavit na bázi certifikovaných součástek, v tomto prototypu byly použity jen modelářské, pro kutily.

Z technického hlediska je jasné, že dotyčný tvar létajícího kola nemusí být pro podobné vertikálně startující stroje jediný možný a také ani optimální. V historii známe mnoho podobných strojů s vertikálními rotory, ty však měly spíše podobu létajícího člunu nebo ploché desky.

Zdroje: Phys.Org, Popular Science, AP

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio