Lepší než politická gesta je promluva v soukromí, hájí mši pro Zemana tajemník

24. listopad 2015

Už dlouho nebyla katolická mše předmětem tak vášnivých politických debat jako ta, kterou sloužil v pátek kardinál Dominik Duka v kostele v areálu v Lánech. Primas český se veřejně modlil za vlast a Miloše Zemana.

Mše následovala jen několik dní poté, co prezident promluvil 17. listopadu na shromáždění za přítomnosti představitelů Bloku proti islámu. Dukovi skupina studentů a teologů v otevřeném dopise vytkla, že ho k symbolickému spojování katolické církve s prezidentským úřadem přivedl kalkul.

„Došlo k nešťastnému souběhu akce pana prezidenta na Albertově a následné mše,“ vysvětlil v pořadu Pro a proti ředitel odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského Milan Badal.

Intencí mše byla modlitba nejen za vlast, ale i za prezidentovo zdraví a za to, aby s rozmyslem reprezentoval tuto zemi, dodal kardinálův tajemník.

„To, co se nabízelo, tedy aby se mše zrušila, byl dost šílený nápad. To by byl daleko političtější čin, než to, že se mše uskutečnila,“ tvrdí Badal.

Ten poznamenal, že ti, kteří podepsali otevřený dopis kardinálovi, byly většinou zástupci a členové evangelických církví. „Katolická církev postupuje trochu jiným způsobem. Nevím, jestli není lepší způsob říct něco v soukromí, než dělat veřejná politická gesta.“

„Pan kardinál neskrývá své názory, i když to jsou názory od názorů pana prezidenta často dosti rozdílné,“ ujistil Milan Badal.


Badal: „Na mši hlavně zazněla řada slov pana kardinála na téma uprchlictví. Přímluvy za uprchlíky velmi jasně vyslovily, jaký postoj zaujímá katolická církev, a jak se liší tento postoj od účastníků shromáždění na Albertově.“

Publicista, starokatolický kněz a sociolog Jan Jandourek chápe Dukovo vystoupení jako promeškanou příležitost církve vymezit se vůči názorům české hlavy státu.


Jandourek: „Kardinál má mít prorockou funkci, to znamená umět říznout v pravou chvíli do krve. Rozumím tomu, že když se něco dlouho plánuje, tak je trapné na poslední chvíli to zrušit. Když už ale tuto funkci někdo má, má v tu chvíli říznout do tématu tak, aby se to dostalo přes mediální pozornost, a to se nestalo.“

Duchovní také tvrdí, že odsloužit mši v Lánech je úctyhodná záležitost, která by mohla podpořit vážnost prezidentského úřadu.

„To, k čemu ale došlo, je nešťastná shoda okolností,“ soudí Jandourek.

Podle něj prezident vystoupil na Albertově spolu s extremisty na jedné tribuně, a tím co říkal, dal najevo podporu extrémním silám, připojil se k výhradám Dukových kritiků novinář.

„Pan prezident by si v tomto případě zasloužil jakousi výtku nebo upozornění,“ věří Jan Jandourek.

autoři: tpa , oci
Spustit audio