Leona Šmelcová: Zaslouží si kubánský režim Nobelovu cenu míru?

27. srpen 2020

Příští Nobelovu cenu míru by prý měli dostat kubánští lékaři. Tedy alespoň podle řady příznivců komunistického ostrova.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Karibští zdravotníci si ocenění zaslouží za pomoc v boji s koronavirovou pandemií, ozývá se od jara z Itálie. 

A přidávají se i další stoupenci této myšlenky, třeba známá chilská spisovatelka Diamela Eltitová, nebo americký režisér Oliver Stone. Havana po vypuknutí krize vyslala do zasažených zemí několik tisíc lékařů a sester. Ti se přidali k dalším zhruba 30 tisícům zdravotníků rozmístěným ve světě už dříve.

Čtěte také

Bude to ale spíš politika a byznys než altruismus, co vede režim ke vzniku takzvaných Brigád Henryho Reeva, tedy speciálních zahraničních lékařských týmů. Vývoz profesionální zdravotnické péče je největším kubánským zdrojem příjmů, předčí turismus i veškerý export zboží, jako je například rum nebo doutníky. 

Pro představu v roce 2018 tyto služby ostrovu vynesly bezmála 8 miliard dolarů, dvakrát víc než turismus a zhruba třikrát více než veškerý export zboží.  

Lékaři jako otroci?

Kuba nabízí lékařské služby do asi 70 zemí. Některým za peníze, jiným – většinou těm nejchudším – kvůli politické podpoře. Největším zdrojem příjmů je pro ni Venezuela, kam vysílá okolo 90 procent zdravotníků. 

Čtěte také

Dohoda o spolupráci vznikla ve zlatých časech pro Caracas začátkem milénia. Tehdejší lídři Fidel Castro a Hugo Chávez se dohodli na výměně lékařů za ropu.

A protože byli především političtí spojenci, Venezuela se zavázala platit komunistickým režimem zdevastovanému ostrovu ohromné částky. Caracas dával za služby čtyřikrát víc než druhý největší pronajímatel kubánských lékařů, Brazílie. 

Ta však s Kubou před časem ukončila spolupráci a zdravotníky poslala zpět. Podobně jako Bolívie. Mimochodem podle nynější bolivijské vlády k nim Kubánci posílali v lékařských pláštích i špiony. Režim nastolený Chávezem ovšem zdecimoval i bohatou Venezuelu, takže lékařský personál už skoro nezvládá zaplatit. Kuba se nutně poohlíží jinde. A k tomu by taková Nobelovka byla jistě dobrou reklamou.

Doopravdy jde o velmi kontroverzní projekt. Lékaři musejí odevzdávat většinu svého platu kubánské vládě, účast v misi takřka nelze odmítnout a režim je za hranicemi tvrdě hlídá.

„Kuba uplatňuje drakonická pravidla na zdravotnický personál ve světě, narušuje jejich základní práva, mimo jiné svobodu vyjadřování, sdružování či pohybu,“ uvedla nezisková organizace Human Rights Watch s ohledem na rostoucí počet lékařů vysílaných kvůli pandemii. 

Leona Šmelcová

Nezisková organizace žádala vlády zemí, které lékařskou pomoc přijaly, aby apelovaly na režim, který své lékaře podle některých pronajímá jako otroky. 

Málokdo by upřel cenu obětavému lékaři, který bojuje s covidem. Chceme ale opravdu ocenit autoritářský režim, jenž ho jménem internacionalismu prodává za dolary?  

Autorka je publicistka

Spustit audio