Leona Šmelcová: Tento čas se pro sambu v ulicích nehodí, Brazilci zrušili karneval

20. únor 2021

Barevné flitry v šuplících, peří v krabicích a alegorické vozy v garážích. Ulice Ria de Janeira zůstaly tento týden nezvykle tiché: bez průvodů masek a smyslně se vlnících tanečnic samby, bez neutuchajícího dunění všech možných druhů perkusí, bez soutěžní přehlídky sambových škol. Riodejaneirské úřady se rozhodly následovat ostatní brazilská města a konání proslulého karnevalu pro letošní rok zcela zrušily.

Čtěte také

Stalo se tak poprvé v novodobé historii. Uspořádání největší světové party v minulosti nezabránily ani dvě světové války, tíživé roky pod nadvládou vojenské diktatury nebo hyperinflace v 90. letech. Zastavila ji až pandemie koronaviru. Brazílie se s nákazou tvrdě potýká, v zemi zemřelo na 240 tisíc lidí.

Ještě začátkem roku vedení města uvažovalo, že vibrující oslavy přesune z února na červenec. V uplynulých bezmála 130 letech Brazilci takto odložili karneval dvakrát, v roce 1892 a 1912. Starosta Ria de Janeira Eduardo Paes ale nakonec oznámil, že karneval v roce 2021 zkrátka nebude.

Boj s covidem

Čtěte také

Nákazu se nedaří tlumit, objevují se nové mutace viru, a především vázne očkování. Přestože brazilské vakcinační programy patří k nejlepším v regionu, a země dokonce ve spolupráci s Čínou vytvořila jednu z vakcín, Brazílie zahájila plošné očkování teprve nedávno a řada míst včetně Ria de Janeira hlásí nedostatek vakcín. Mnohým dochází, že boj s covidem potrvá déle, než doufali.

Týdenní masopustní oslavy měly vrcholit tento víkend soutěžní přehlídkou sambových škol na sambadromu Marquese de Sapucaí, který pojme přes 80 tisíc diváků. Navzdory nezvykle poklidným ulicím v megapoli při pobřeží Atlantiku aréna, kterou navrhl nejslavnější brazilský architekt Oscar Niemeyer, se hemžila lidmi i tento týden, i když ne v sambovém rytmu. Z místa se stalo očkovací centrum pro nejstarší cariocas, jak si obyvatelé města říkají.

Rána pro celou ekonomiku

Zrušení karnevalu pocítí samozřejmě i brazilská ekonomika. Masopustní veselí je nejenom barevná a hlučná zábava, je to také mašina na vydělávání peněz. Jen loni se podle konfederace CNC, brazilské komory pro obchod, služby a turismus, během karnevalových svátků v tamních městech protočilo přes osm miliard reálů, asi 32 miliard korun.

Brazilci několika dní volna využívají k cestování, sami cariocas často opouštějí tepající Rio a utrácejí v hotelech v jiných částech země. Komora odhaduje, že karneval každoročně vytvoří přes 25 tisíc pracovních míst, organizátoři riodejaneirských oslav pro New York Times hovořili až o 100 tisících. Kromě zaměstnanců v hotelech a občerstvení zmiňovali řemeslníky, švadleny, návrháře nebo designéry výpravných kulis a mnoho dalších.

Leona Šmelcová

Tento týden v Riu de Janeiru posílila hlavně policie. Starosta povolal do služby všechny jednotky, aby dohlédly, zda obyvatelé dodržují zákaz oslav a průvodů. Nic naplat, karneval a sociální distanc zkrátka nejdou dohromady.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Související