Leona Šmelcová: Není voják jako voják: Portugalci s námořníkem v čele vakcinační kampaně hlásí proočkovanost

23. říjen 2021

Portugalci mají proočkováno. Iberská země se s 86 procenty naočkovaných obyvatel dvěma dávkami vakcíny proti covidu vyhoupla ve světě na druhé místo po Spojených arabských emirátech.

Čtěte také

Začátkem loňského roku na tom Portugalsko přitom nebylo vůbec dobře. V únoru bylo jednou z nejpostiženějších zemí. Nemocnice tehdy nestíhaly přijímat pacienty a lékaři museli vybírat, kdo má větší šanci přežít. Očkování se, stejně jako ve zbytku Evropské unie, rozjíždělo pomalu a v Portugalsku do toho navíc rezignoval celonárodní očkovací stratég kvůli nejasnostem v tehdy tolik kýžených očkovacích pořadnících.

Socialistická vláda premiéra Antónia Costy tehdy učinila riskantní krok. Očkovací kampaní pověřila neznámého viceadmirála Henriqua Gouveiu e Mela, námořního důstojníka a pobočníka pro koordinaci ozbrojených sil Portugalska.

Válečný stav

Po osmi měsících je zřejmé, že tento tah tamní vládě vyšel. „Vypadá to dobře. Vyhráli jsme bitvu, byť válka ještě neskončila,“ prohlásil nedávno důstojník, který se rozhodl, že kampaň povede ve vojenském duchu. Parádní admirálskou uniformu převlékl za bojovou, používal vojenský jazyk a obklopil se třemi desítkami odborníků, jak vojenských stratégů a matematiků, tak lékařů a vědců.

Čtěte také

„Za necelého půldruhého roku jsme kvůli viru ztratili 18 tisíc lidí. Není-li tohle boj, tak co jím tedy je,“ ptal se Gouveia e Melo, podle kterého byla klíčem k úspěchu snaha vést kampaň co nejvíce apoliticky. Portugalci si oblíbili prošedivělého vojáka, který často vystupoval v televizi a popisoval stav země bez příkras.

Gouveia e Melo cestoval po celém Portugalsku, sledoval práce ve vakcinačních centrech, vysílal vojáky do nemocnic, kde pomáhali s logistikou, a když v polovině června začaly do šťastnějších, bohatších zemí proudit vakcíny ve velkém, očkování v Portugalsku nabralo závratnou rychlost.

V zemi se samozřejmě objevili i odpůrci očkování. Před nástupem vojenského koordinátora si vakcinací nebylo podle průzkumů citovaných deníkem New York Times jistých asi 40 procent lidí. Nyní je toto číslo okolo neuvěřitelných dvou procent.

Kdo je vrah

Gouveia e Melo je hlasitým kritikem odpůrců a v létě na sebe upozornil, když bez doprovodu vyšel mezi demonstrující před jednou z nemocnic. Zatímco na něj křičeli „vrahu“, prošel středem k televizním kamerám, kde klidným hlasem prohlásil, že „zabijákem není on, ale virus, a lidé by se neměli chovat, jako by žili ve 13. století“. Mnohé si získal, někteří ho naopak kritizují, že v zemi svým jednáním a armádní rétorikou záměrně vyvolává pocit strachu.

Každopádně zatímco my se musíme připravit na další opatření, protože čísla nakažených rapidně stoupají a znovu umírají lidé, Portugalci v poslední době odvolali i ta poslední nařízení. Když se pátrá po příčinách portugalského úspěchu, vedle viceadmirála se mnohdy zmiňuje i tamní tradiční víra v očkování.

Nicméně i Česká republika je země s mimořádnou očkovací tradicí a donedávna nikdo ani nevzdechl, když se před dovolenou v Egyptě nebo Thajsku nechal očkovat celou řadou vakcín, aniž by řešil jejich původ nebo schvalovací proces.

Leona Šmelcová

Příčin výrazného rozdílu mezi Portugalskem a Českem bude mnoho. To, že se nenašla apolitická a pro velkou většinu společnosti přijatelná tvář, která by se za očkovací kampaň postavila, bude ale určitě jedním z hlavních důvodů. Sázka na vojáka – v našem případě plukovníka – tady bohužel úplně nevyšla.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Související