Leona Šmelcová: Kostarika sází na elektrodopravu, chce být příkladem pro region

6. listopad 2021

Zelená republika. Tak se někdy přezdívá středoamerické Kostarice, která navzdory své malé rozloze patří už řadu let k světovým lídrům v boji proti klimatické změně. Nyní představila novou iniciativu, v Latinské Americe veskrze pionýrskou. V jedné ze svých nejkrásnějších oblastí, v Monteverde, vznikla takzvaná Ruta Eléctrica Monteverde neboli cesta s nabíjecími stanicemi pro elektroauta v těch nejvyšších a nejvzdálenějších místech jednoho z mnoha kostarických národních parků.

Nabíjecí stanice jsou u restaurací, hotelů a odpočívadel s občerstvením. Zaplatili je majitelé podniků, kteří věří v budoucí zisk.

Čtěte také

„To máte jak s chytrými telefony,“ řekl pro BBC Minor Oliverio, majitel jedné z restaurací. „Časem budou mít nabíjecí stanice a elektromobil všichni. Někdo ale musí být první.“ Monteverde je turisticky oblíbená oblast, před koronavirovou pandemií ji navštěvovaly stovky tisíc lidí ročně. Možnost dojet do oblastí elektroautem bez obav z vybití baterky je tak dalším krokem v rozvoji kostarického ekoturismu.

Elektroauta jsou samozřejmě jen kapkou v moři, navíc v poměrně bohaté Kostarice, která se v Latinské Americe drží na třetím místě v počtu aut na obyvatele. Doprava také vytváří přes 50 procent tamních emisí. V předloňském roce se ale počet vlastníků elektromobilů zdvojnásobil, nyní jich je něco přes tisíc. V populačně jednou tak velkém Česku jich loni bylo na devět tisíc. Kostarika doufá v mocný nástup elektrodopravy v příštích letech, ať už aut, nebo tramvají a vlaků, a investuje do ní hodně peněz. Letos zjara úřad prezidenta Carlose Alvarada Quesady oznámil, že 25 vládních institucí pořídilo přes 320 elektromobilů.

Kostarika jako první uhlíkově neutrální země ve světě?

Kostarika se o zelenější politiku zasazuje dlouho. Už v roce 1949 přijala do své ústavy plány na získávání energie z přírodních zdrojů a ochranu tamní přírody. Kostarika rozlohou kopíruje Čechy, přičemž celou čtvrtinu země tvoří národní parky. Místní lesy utrpěly koncem minulého století, v éře velkého odlesňování, nicméně od roku 2005 opět posiluje ochrana tamních přírodních oblastí.

Čtěte také

Už více než sedm let pochází přes 98 procent kostarické energie z obnovitelných zdrojů, zemi sytí mnohé hydro a větrné elektrárny. Jednačtyřicetiletý prezident Alvarado, který před čtyřmi lety poměrně překvapivě vyhrál volby, naznačil své směřování už ve své inaugurační řeči, ve které volal po zákazu fosilních paliv a plánu vytvořit z Kostariky první uhlíkově neutrální zemi ve světě.

Přestože zmiňoval dřívější termíny, Kostarika je podle analytiků na dobré cestě k dosažení neutrality do roku 2050, tedy do roku, ke kterému se zavázala snížit čisté emise na nulu i Evropská unie a USA. V regionu i mezi naprostou většinou rozvíjejících se zemí Kostarika jednoznačně vede, mimochodem v minulých dnech země dostala z rukou britského prince Williama novou ekologickou cenu Earthshot a milion liber za snahy o ochranu životního prostředí.

Leona Šmelcová

Splnění emisních závazků ale bude obtížné celosvětově, jak ukazují i nynější jednání na klimatickém summitu v Glasgow. Kostarická ministryně životního prostředí Andrea Meza Murillo věří, že její země může být dobrým příkladem pro další státy. Že by se ovšem inspirovali někteří z větších hráčů, zejména ze zemí, které jsou hlavními globálními znečišťovateli, to zatím nevypadá. Neúčast lídrů Ruska, Číny, Brazílie nebo Turecka na zmíněném summitu to bohužel jen potvrzuje. 

Autorka je publicistka

Spustit audio