Leo Luzar: Armáda nemá právo zpochybňovat rozhodnutí politiků

Ministr obrany Lubomír Metnar chce trest pro generála Karla Řehku, který kritizoval slova politiků o stažení vojáků z Afghánistánu. Kázeňské řízení požaduje i poslanec KSČM Leo Luzar, podle kterého armáda nemůže zpochybňovat rozhodování politiků. Proč by ale vojáci neměli mít právo veřejně říkat své názory?

Podle Luzara mají vojáci výjimku proti všem ostatním občanům v této zemi – mají povinnost bránit zem, občané je vybavili zbraněmi, a proto by měli zvažovat slova, která se jejich profese týkají.

Lubomír Zaorálek: Na afghánskou misi doplácíme

Střelecká příprava českých vojáků v Afghánistánu

Se spojenci je potřeba začít se bavit o tom, jak afghánskou misi vést k nějakému cíli a k tomu, aby Afghánistán si svou zemi jednou spravoval sám. Takový je názor bývalého ministra zahraničí a poslance ČSSD Lubomíra Zaorálka.

„Když vám voják řekne, teď půjdu bojovat, teď nepůjdu a nechci bojovat, je to něco, co by se nemělo stát, co Ústava zakazuje, protože vojáci podléhají rozkazům v demokratické společnosti parlamentu,“ říká.

Dodává také, že generál Karel Řehka svým vyjádřením zpochybnil právo politiků rozhodovat o jeho nasazení v zahraničí.

Proč je básník Karel Sýs vhodnou osobností pro udělení státního vyznamenání? A podle čeho by se osobnosti měly na takové vyznamenání navrhovat? 

Přečtěte si přepis rozhovoru na iROZHLAS.cz zde nebo si poslechněte celý pořad.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související