Lenka. Příběh o mentálním postižení, lásce, touze po sexu a snu o vlastní rodině

19. únor 2023

Umíte si představit, že máte dospělé tělo, ale myšlení dítěte? Přesně tak to má Lenka – narodila se totiž s mentálním postižením a i ve svých více než třiceti letech stále žije s rodiči, kteří se o ni s láskou starají. Ve svém dětském pokojíčku však sní o manželovi, sexu a vlastních dětech. Dokument Tak trochu jiná sestra natočila Kateřina Kubalová.

Lenka se narodila v době, kdy celá republika prožívala euforii ze Sametové revoluce. V té době nebyli lidé s mentálním postižením běžnou součástí společnosti jako dnes. „Tehdy to bylo něco abnormálního. Informace jsme měli jen z knížek nebo od lékařů,“ vzpomínají na nelehké začátky Lenčini rodiče. Dát dceru do ústavu je ale ani ve snu nenapadlo. Neúnavně s ní cvičili, navštěvovali odborníky, ale kromě toho také cestovali a snažili se žít normální život.

Dnes už je Lenka dávno dospělá, pořád ale bydlí ve svém dětském pokojíčku. Poslouchá písničky, dívá se na pohádky a představuje si, jaké to bude, až se jednou vdá a bude mít vlastní rodinu. Stane se to ale někdy a byl by to dobrý nápad? Její starší sestra Katka se pokusila najít odpovědi.

Poslechněte si dokument Kateřiny Kubalové Tak trochu jiná sestra. Jak se v 90. letech žilo rodině s mentálně postiženým dítětem? I to se dozvíte.

Kateřina Kubalová

O autorce

Kateřina Kubalová je tělem i duší rozhlasák. V rozhlase začínala v Tvůrčí skupině elévů ještě jako studentka žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. K dokumentu se propracovala přes práci ve zpravodajství v regionálním Rádiu DAB Praha a moderování vlastního pořadu Až na dřeň, který natáčí nepřetržitě od roku 2009. Kromě toho připravuje pro ČRo Dvojka dokumenty z cyklu Úžasné životy, s manželem vychovává čtyři děti a je také autorkou tří dětských knih.

Název dokumentu: Tak trochu jiná sestra
Autorka: Kateřina Kubalová
Dramaturgie: Daniel Kupšovský, Terezie Jirásková
Zvuk: Tomáš Gsöllhofer
Premiéra: 15. 10. 2022
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.