Lenka Kabrhelová: Nejsnobštější město

19. prosinec 2015
Glosa

“Kde pracujete?” tahle obligátní otázka ve Washingtonu přichází s železnou pravidelností, prakticky pokaždé, když si tady s někým potřesete rukama. A třese se tu velmi často, kromě jiného by Washington mohl stát v čele seznamu míst, jejichž obyvatelé holdují networkingu.

Teď si připsalo DC, jak se metropoli přezdívá, i úspěch v ne právě lichotivém žebříčku nejsnobštějších amerických měst. Washington se usadil na pěkné sedmé příčce, ve východoamerické divizi dokonce vítězí na celé čáře. Do první desítky se nedostal ani New York či Boston.

Míra snobství se dá měřit jistě mnoha kritérii, jedním z nich by mohlo podle mne být právě pídění se po profesi. Autoři žebříčku si vybrali sofistikovanější metodu a jali se porovnávat výši průměrného příjmu, vzdělání, počet privátních škol, ale třeba i divadel a galerií. Jak vyšlo najevo, všeho má hlavní město víc než dost. Dobrou zprávou je, že i místní dokážou být sebeironičtí - často nově příchozím duch města popisují frází “důležitější než to, jaký doopravdy jste, je vaše profese a zaměstnání.”

Chcete ovlivňovat dění, formovat politiku, promlouvat do povědomí veřejnosti? Bydlet v domě, který sice ještě nedávno chátral, ale teď se jeho cena šplhá do závratných výšin, protože je ve správné hip čtvrti? Zdravě se stravovat, posílat děti do soukromých škol a školek za desetitisíce dolarů ročně a k tomu usrkávat espreso z fair trade kávy? Washington je místo pro vás.

Je přes to všechno ale spravedlivé poslat ho ke dnu jako metropoli snobů? Koncentrace jich tu jistě není malá, občas se stačí zaposlouchat okolo. V kavárně, kde tenhle fejeton píšu, vedle mne dvojice šéfkuchařů sestavuje menu nového trendy podniku. Jak vychází najevo, jeho útředním motivem a příštím horkým tématem společenských diskusí všech, kdo jsou kulinárně in, bude květák na všechny způsoby.

Ať už gratinovaný, glazovaný nebo grilovaný, Washington je i metropolí afroamerické kultury, jazzu, obyčejných lidí a undergroundového umění, které je k vidění přímo na občas trochu sešlých ulicích, namísto designových galerií. Podle autorů žebříčku je snobské to město, které se tváří, že je lepší než vy. To jistě o pyšném Washingtonu platí.

Je tím pádem ale automaticky snobem I každý, kdo tu žije? V tom bodě naštěstí autoři nabízejí milosrdnou výmluvu – snobem jste pouze v případě, kdy se snobsky chováte.

autor: lek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.