Lékový záznam se mohl udělat mnohem líp. Pokrok se nemá zavádět s klackem v ruce, myslí si prezident ČLK Kubek

1. červen 2020

Lékový záznam, tedy soupis všech předepsaných léků si mohou ode dneška zobrazit všichni zákonem daní zdravotníci. Od praktického lékaře, vašeho lékárníka a klinického farmaceuta.

Čtěte také

Pokud pacient nechce, aby všechny předepsané léky na e-receptu zdravotníci viděli, musí udělit nesouhlas. Právě tato skutečnost se dvakrát nelíbí prezidentovi České lékařské komory (ČLK) Milanu Kubkovi.     

„Zaráží mě na tom to, že (k lékovému záznamu) mají přístup i pověření pracovníci zdravotních pojišťoven, ministerstva zdravotnictví a dokonce i policie. Nevím, jestli si pacienti uvědomují, že se policie nebo tito úředníci, mohou přehrabovat v jejich citlivých údajích. Nevím, proč se to tam ocitlo,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus Kubek. 

Mělo se to udělat líp...

„Pacienti se sice mají možnost odhlásit, ale je to tak komplikované. Celý systém je vůči pacientům nastavený nepřátelsky, takže většina lidí to neudělá, a pak se mohou divit,“ dodává.

Lékový záznam se mohl udělat mnohem líp. Data mohla být líp chráněna. Nejsem příznivcem toho, že se pokrok má zavádět s klackem v ruce.
Milan Kubek

Co by tedy Česká lékařská komora chtěla jinak? „Především bychom to otočili, takže by nebyl předpokládaný nesouhlas, ale souhlas. Takže tomu, komu by to nevadilo, by mohl souhlasit,“ myslí si.

Databáze by se podle Kubka zaplňovala postupně. „Teď mají lidé svých starostí dost, a pokud někdo používá nějaké citlivé léky, a obává se, třeba na malém městě diskreditace, tak by asi bylo líp, kdyby se odhlásil,“ dodává. 

Souhlas vs. nesouhlas

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová s prezidentem ČLK Kubkem nesouhlasí.

„Každý (pacient) má primárně nastavený souhlas, který jsme dohodli po dlouhých a širokých diskusích odborné veřejnosti,“ říká na Plusu. Inspirovali se i v zahraničí. „Přístup do takto kritického informačního systému je pod častými audity, pod častou kontrolou. U každého z lékařů, lékárníků a klinických farmaceutů se jejich přístup kontroluje, a to za přísných podmínek.“ 

Čtěte také

„Prezident Kubek by si ten zákon měl dočíst až do konce, protože u zdravotních pojišťoven nebo ministerstva zdravotnictví to není přístup do lékového záznamu, ale jde jen o využívání anonymizovaných dat… Třeba pro platby cizích státních příslušníků. Chci ujistit, že se nikdo nebude dívat na předepsané léky (pacientům),“ kontruje ředitelka Storová. 

Nesouhlas s vedení lékového záznamu můžete udělit třeba jen svému lékaři nebo lékárníkovi, kam často chodíte. Buď si můžete stáhnout aplikaci, nebo si vytisknout formulář, který (podepsaný) pošlete na SÚKL. „Je to otázka pár vteřin, taky to můžete kdykoli změnit. Jakýkoli úkon, který byl udělaný, pacient uvidí. Je tam jasná stopa, kdo a co vám v záznamu udělal, což si můžete zkontrolovat,“ dodává ředitelka SÚKL Storová. 

Celý rozhovor Martiny Maškové najdete v audiu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.