Lékárny musí škemrat o balení léků navíc, říká prezident České lékárnické komory

3. květen 2016

Poslanci by mohli už dnes posoudit vládní novelu, která reguluje vývoz citlivých léků. Jde například o léky na rakovinu, nemoci srdce a cév či neurologické přípravky, které by mohly chybět českým pacientům.

„Tento návrh velmi napomůže tomu, aby reexporty nebyly tak jednoduché jako doposud, nicméně úplné zamezení je dost problematické,“ říká v Ranním Plusu poslanec a předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula z hnutí ANO.

Příčiny nedostatku léků a nerovnost lékáren

Podle Vyzuly není reexport hlavním důvodem nedostatku léků na trhu. Častější příčinou je to, že léky nejsou z různých důvodů dováženy výrobcem. V tom s ním souhlasí i další host Ranního Plusu – prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.


Ročně se v Česku distribuují léky za 70 miliard korun, z toho přípravky v hodnotě až pěti miliard končí v cizině. Předmětem reexportu se léky stávají kvůli tomu, že díky cenové regulaci patří k nejlevnějším v Evropské unii.

„Bohužel, za ta léta se naučily zejména některé výrobní firmy a někteří distributoři diskriminovat lékárny v dodávkách léků, a svým způsobem i pacienty, v tom, že výše spoluúčasti se velmi liší, protože selektují mezi tím, za jakých podmínek dodají té nebo které lékárně,“ přibližuje další problém, který by rád řešil pozměňovacími návrhy, Lubomír Chudoba a dodává:

„Lékárny si mi stěžují, že o každé balení navíc, pokud mají třeba stanovenou nějakou ´normu´ pět, šest balení za měsíc, tak o každé balení navíc pro každého pacienta, který prostě přijde navíc, musí škemrat u toho výrobce, aby jim povolil a dodal další jedno, dvě nebo tři balení.“

Rostislav Vyzula o problému ví. „Už jsme o tom jednali poměrně podrobně, a pokud takový návrh přijde, tak ho jistě budu akceptovat, nebo jej vytvoříme sami,“ uzavírá Vyzula.

Rozhovor s poslancem a předsedou sněmovního Výboru pro zdravotnictví Rostislavem Vyzulou z hnutí ANO a prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: msp , jpr
Spustit audio