Lékař: Čínskou medicínu můžeme zkoušet, ale nemůžeme ji pacientům doporučit

11. srpen 2015

V Hradci Králové začalo fungovat první česko-čínské centrum pro výzkum tradiční čínské medicíny podporované vládou. Další fází by měla být i klinika. Proč je tolik lékařů proti? Z jakých důvodů naopak veřejnost po alternativních metodách léčby volá?

„Tradiční čínská medicína není ničím samospasitelným, je pouze o doplňkem k medicíně západní, určitě jí nenahradí,“ řekl v pořadu Pro a proti ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Primula.

Varovné hlasy odpůrců čínských léčebných metod považuje lékař za přehnané. „Řada renomovaných profesorů se snížila k mediální kampani jak zabít čerta, který sem přichází.“

„Už jsem byl označen za šarlatána, i když moje dosavadní práce dokazuje, že jsem vždy stavěl medicínu postavenou na důkazech,“ připomněl Primula.

Jeho zájem o čínskou medicínu přišel ze Spojených států. „Tam jsem to viděl poprvé, a v Číně jsem se snažil dopídit, jak je to doopravdy.“


Primula: „V tuto chvíli existuje dostatek prací, které skutečně vědecky dokazují, že například akupunktura funguje. To, co tady předvádí naše Lékařská komora, která tvrdí, že budeme léčit kozím bobkem nebo oslí kůží, je samozřejmě nesmysl. V tuto chvíli preferuji akupunkturu a myslím, že máme dostatek jasných vědeckých důkazů, že funguje.“

Přednosta kliniky nefrologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Vladimír Tesař upozornil, že není diskuze o tom, jestli je jeho oponent vědec, nebo ne, ale o účinnosti čínské medicíny.


Tesař: „Diskutujme ne o irisdiagnostice, urinoterapii a jiných nesmyslech, ale o čínské medicíně. Nesouhlasím ale s tím, že by byla dobře doložena účinnost čínské medicíny. Výsledky studií i ze samotné Činy líčí situaci, ve které by žádný nový lék v Americe nebo v Evropě neprošel, protože by ho žádná léková agentura na základě tak slabých dat, jaká jsou k dispozici, neregistrovala.“

„Nemyslím si, že by čínská medicína mohla dodat něco smysluplného evropské medicíně,“ tvrdí lékař.

Podle něj může být studována jako každý jiný fenomén, ale je založena na předvědeckých principech a postupy, které předkládá, jsou v podstatě netestovatelné.

Přednostka kliniky má obavy, že bude čínská medicína prezentována jako alternativa k čemukoli, například k onkologické léčbě, což považuje za velmi nebezpečné.

„Jediné co lze říci o čínské medicíně je, že můžeme její postupy zkoušet a testovat, ale žádný z nich není takový, aby mohl být doporučován pacientům. Její postupy jsou často i potenciálně nebezpečné, například čínské bylinkové směsi obsahují sice přírodní, ale toxické substance,“ varoval Vladimír Tesař.

autor: Renata Kalenská
Spustit audio