Legenda František Peterka: Vzpomínky z rozhlasového archivu

25. listopad 2022, aktualizováno

V listopadu 2016 zemřel v Liberci nezapomenutelný herec František Peterka, bylo mu 94 let. Nejen na Krakonoše z Krkonošských pohádkách, hereckého manžela Ivy Janžurové Karla Bartáčka, nebo trenéra juda ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje vzpomínáme v Seriálu týdne.

Připadal mi jako obrovský, velikánský, hravý dítě. To byl vevnitř. Furt něco vymejšlel…
Herec Václav Helšus o Františku Peterkovi

„Nebudem se pouštět do žádnejch větších akcí!“ Věta, která rozesměje národ, stejně jako mnoho dalších průpovídek z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. Věta, kterou v této komedii pronesl herec František Peterka. Známe ho z mnoha dalších filmů a televizních pořadů. Nezapomenutelný je samozřejmě jeho Krakonoš z Krkonošských pohádek. František Peterka ale nebyl jen filmovým hercem.

Čtěte také

V libereckém Divadle F. X. Šaldy hrál více než čtyřicet let. V jednom ze svých prvních představení v Liberci s ním hrál další legendární herec, Václav Helšus. „Připadal mi jako obrovský, velikánský, hravý dítě. To byl vevnitř. Furt něco vymejšlel, a byl vlastně daleko mladší než někteří my, v uvozovkách „mladší“ kolegové,“ vzpomíná na Františka Peterku. Ivaně Bernáthové sám František Peterka kdysi prozradil, co ho fascinovalo na indiánech a hrdinech Divokého západu.

A jak se to tedy stalo, že se František Peterka nakonec stal hercem, a ne třeba… vzpěračem? Protože i k této kariéře měl docela dobře „nakročeno“, chystal se dokonce i na olympiádu. Svoji roli v tom sehrálo i tak trochu nevinné věštění z ruky. Hereckou kariéru nakonec František Peterka začal ve Slováckém divadle, potom ale natrvalo zakotvil v libereckém Šaldově divadle. Prozradil, co se dělo, když ztvárnil proletáře Františka Habána.

Jednou z prvních filmových rolí Františka Peterky byl instruktor hornických učňů. Jednou z nejslavnějších pak svalovec Karel Bartáček v komediích režiséra Petra Schulhoffa Zítra to roztočíme, drahoušku a Co je doma, to se počítá, pánové. Jak na tyto odlišné role vzpomínal?

Herce Františka Peterku zná u nás téměř každý člověk. A jestli ne ze slavných komedií, tak určitě díky jeho legendárnímu ztvárnění Krakonoše v televizním večerníčku Krkonošské pohádky. Autorka seriálu Ivana Bernáthová se o tom přesvědčila v Naivním divadle v Liberci, kde mluvila s tamními malými i velkými návštěvníky. Nám prozradil, jak si z něj utahovali jeho herečtí kolegové, i proč sám natáčení legendárního večerníčka vlastně neměl moc rád.

Své 90. narozeniny oslavil František Peterka opět na jevišti Šaldova divadla v Liberci. Vzpomíná si na to dobře i ředitelka divadla Jarmila Levko.

V seriálu jsou použité archivní záznamy rozhovoru, který redaktorka Ivana Bernáthová natočila s Františkem Peterkou v roce 2003, když ležel po autonehodě s těžkým úrazem nohou v liberecké nemocnici. A těšil se na své oblíbené procházky po městě pod Ještědem. I na osudovou ženu.

V noci z 24. na 25. listopadu 2016 herec František Peterka zemřel v libereckém hospici.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.