Laureátka ceny Jednoho světa Magomedovová: Těší mě, že nejsem na seznamu zavražděných advokátů

3. březen 2014

Snad spolu zůstanem, Střídám je, nebo Bez ní jsem nic - to jsou jen některé ze sloganů letošního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Jeho hlavním tématem je práce.

Tradičním programem úvodního dne přehlídky je předávání ceny Homo homini, poprvé vyhlášené v roce 1994.

Letos ji získá dagestánská právnička Sapijat Magomedovová, která bojuje proti nezákonnému zadržování, bití, nebo věznění lidí.

Čtěte také

"Opravdu mě těší, že se mé jméno nedostalo na seznam advokátů, kteří byli zavražděni," řekla exkluzivně Českému rozhlasu Plus právnička.

S fyzickým násilím už ale zkušenost má: V červnu roku 2010 ji zbili policisté, kteří ji tak chtěli přimět, aby dala ruce pryč od citlivého případu. „Úřady to celé převrátily a byla jsem to prý já, kdo přišel na policejní stanici a zbil tam pět policistů tak, že málem skončili v nemocnici. Sama jsem byla tři měsíce hospitalizována s podlitinami, pohmožděninami a otřesem mozku.“

"To, že si země jako Švédsko nebo Česká republika všímají mé práce, uvědomují si, v jak složitém prostředí se jí věnuju a oceňují to, je pro mě na jednu stranu vyznamenání a na druhou závazek," řekla laureátka ceny Homo Homini a dagestánská právnička Sapijat Magomedovová.

Festivalu Jeden svět se věnujeme v našem vysílání každý všední den v 9:15.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio