Laser zmapoval mayské město

20. září 2010

Moderní laserová technika vypůjčená od vesmírné agentury NASA pomohla americkým archeologům dokončit ve středoamerickém Belize mapování ruin mayského města Caracol. Náročný úkol zvládli v rekordním čase čtyř dnů. Pokud by pokračovali v mapování tradičním pozemním průzkumem, nebyli by hotoví ani za 175 roků.

Města starých Mayů pohltil už před staletími prales. Když chtějí vědci ruiny zmapovat, musí vyrazit do neprostupné džungle s mačetami a prochodit stovky čtverečních kilometrů. I tady však lidem šetří práci technika. Američtí archeologové Arlen a Diana Chaseovi z University of Central Florida využili moderní laserové aparatury umístěné na palubě letounu Cesna 377 a s jejich pomocí zmapovali ruiny mayského města Caracol pouhé za čtyři dny. Měření provedli v období sucha, kdy některé stromy shazují listí a vegetace je pro laser „průhlednější“.


Letadlo křižovalo nad pralesem a speciální radar „pročesával“ krajinu. Na ploše 200 kilometrů čtverečních odhalili vědci jedenáct nových náspů, desetitisíce teras prozrazujících existenci dávno zaniklých polí a dokonce i stovky jeskyní. Za třiadvacet let pozemního mapování se povedlo početnému týmu zmapovat jen 23 kilometrů čtverečních bývalého města. Tímhle tempem by mapování Carcolu nebylo hotové ani za 175 roků.

Z nejnovějších výzkumů vyplývá, že v dobách největší slávy kolem roku 650 n.l. mohlo žít v Caracolu asi 115 000 lidí. Teprve z celkového pohledu na město je patrné, kde se nacházely obytné čtvrti, kudy se jejich obyvatelé dostávali ke svatyním a chrámům, kde všude se rozkládala pole a kudy vedly komunikace. Teď je vědcům jasné, že Caracol a s ním i další mayská města nerostla živelně. Jejich budování podléhalo přísnému urbanistickému plánu.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 14.5.2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.