Lanškrounský děkan Zbigniew Czendlik: Někdy je lepší podlehnout hříchu, než před ním celý život utíkat

6. srpen 2016

Zbigniew Czendlik je tak trochu jiný kněz. Mezi zástupci katolické církve určitě úkaz. Někdo říká bizarní, někdo liberální, ale všichni se shodnou na tom, že sympatický. A díky svému vztahu k lidským neřestem je mezi lidmi víc než populární. Hrával fotbal, miluje golf. Římskokatolický kněz polské národnosti působí v Česku jako děkan lanškrounský.

Říká o sobě, že není takový provokatér a někdy provokuje spíše nechtěně. Nejdůležitější je podle něho chovat se přirozeně, abychom si na nic nehráli. Přiznává, že má nejen příznivce, ale i dost odpůrců a jeho povaha není pro všechny akceptovatelná. Kritičtí jsou vůči němu i kolegové v církvi, i když s otevřenou antipatií se prý nesetkává.

Infantilní optimista

„Jsem člověk, který se nepovažuje za racionálního. Když mluvím s lidmi, píšu nebo kážu, tak se snažím spíš říkat to, co mi říká srdce. To znamená, že v tuto chvíli to tak cítím. Někdo řekne, že to jsou blbosti – a možná ano, když to někdo bere hlavou, tak to bude působit jako blbost, ale říkám věci, které tak cítím. Novináři se mě jednou ptali, jestli jsem potkal zlého člověka. Odpověděl jsem, že nepotkal, ale potkávám lidi, kteří trpí deficitem lásky,“ říká Zbigniew Czendlik, i když dodává, že už přišel na to, že potkává i zlé lidi.

Sám sebe považuje za infantilního optimistu. Podle jeho názoru žijeme ve svobodném světě, ale naše svoboda je iluzorní – jen si myslíme, že jsme svobodní. Naše svoboda čím dál víc regulovaná. Na prvním místě toho, co jsme dostali od pána Boha, podle něho není láska, ale právě svoboda, ze které láska vyrůstá.

Slabá vůle a hřích


Jsou lidé, kteří celý život utíkají od hříchu a myslí si, že když celý život nic špatného neudělají, tak vyhráli. Co to je za život? To je nesmysl. My bychom měli život otočit o 180°, vyprdnout se na zlo a na hřích a nasměrovat svůj život k pozitivnímu a dobrému. – Někdy je lépe tomu hříchu podlehnout, než před ním celý život utíkat. ZBIGNIEW CZENDLIK

Přiznává, že s pevností vůle je na tom mizerně. „Proto si nedělám žádná zásadní předsevzetí do budoucna, protože jsem ten typ, který podlehne. To je spojené s tím mým celoživotním infantilismem, že se nechám přemluvit. Je to spojené s důvěrou v druhé lidi a vím, že někdy za to platím, protože bych měl být silnější, ale bohužel, slabá vůle je něco, co mě také charakterizuje.“

Co si myslí o sporu mezi Tomášem Halíkem a Dominikem Dukou? Jak se má jeho sestra, která je řádovou sestrou v klášteře v Dortmundu? A co si ďábel myslí, když kouří? Poslechněte si celý rozhovor s jediným českým knězem s vlastní filmografií.

autoři: bta , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.