Laboratoř na čipu jako bioimplantát

28. březen 2013

Čtrnáct milimetrů dlouhá součástka implantovaná v těle pacienta nás může zbavit odběrů krve. Lékař také bude moci okamžitě a v reálném čase na svém mobilu sledovat aktuální chemické složení pacientovy krve.

Odborníci Federální polytechnické školy ve švýcarském Lausanne vyvinuli velmi malou chemickou laboratoř na čipu, jejíž objem činí pouhé 3 kubické milimetry. Přístroj sice po implantaci do těla zatím měří koncentraci jen pěti klíčových proteinů a organických kyselin najednou, avšak zcela mění pojetí lékařské diagnostiky. Implantát má v sobě zabudován jak bezdrátový komunikátor, tak i bezdrátové indukční napájení přes cívku z vnějšího zdroje. Údaje z této mikrolaboratoře může mít lékař okamžitě ve svém počítači nebo chytrém telefonu a může je poslat dále po síti. Stálý monitoring klíčových zdravotních indikátorů v krvi velmi usnadní lékařskou diagnostiku např. v případě chronických nemocí a poskytne stálou zpětnou vazbu při chemoterapii. Umožní také její individuální dávkování - tedy personalizaci léčby na míru každého pacienta.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/GX2HPoMpE2w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Implantát je v současnosti vybaven pěti senzory, mj. zaměřenými na měření koncentrace glukozy, laktátu a sloučeniny ATP (adenosintrifosfátu - důležité sloučeniny pro transport energie v těle). Povrch každého ze senzorů je pokryt specifickým enzymem, který vyvolává měřitelnou reakci s jednotlivou vybranou látkou. Enzymový povlak na senzoru a tedy i senzor sám vydrží fungovat asi po dobu sedmi týdnů. Celý přístroj vyžaduje napájecí příkon ve výši jedné desetiny wattu. Díky bezdrátovému napájení ho však po dobu jeho senzorové funkčnosti nemusíme vyjímat z těla. Nemusíme v něm totiž měnit energetický zdroj. Výzkumníci doufají, že podobné mikrolaboratoře na čipu v podobě implantátů by mohly být na trhu zhruba za čtyři roky.

Zdroj: PhysOrg

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio