Kwašniewského rozhovor vyvolal v Polsku rozpaky

7. září 2004

Polský prezident v rozhovoru prohlásil, že by americká zahraniční politika měla být otevřenější a vstřícnější. Domnívá se také, že by Spojené státy neměly přistoupit na izolacionistickou politiku a praktikovat taktiku, kterou nazval"rozděl a panuj". Tu podle Kwašniewského zastávají takzvaní "neoliberálové," kteří jsou v nynějším týmu prezidenta Bushe zastoupeni především viceprezidentem Dickem Cheneyem, ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem a jeho náměstkem Paulem Wolfowitzem.

Trnem v oku polskému prezidentovi byla také skutečnost, že Washington dosud odmítá zrušit víza polským občanům. V rozhovoru sice připustil, že jako realistický politik opatrnost USA chápe, ale jako člověk a přítel Spojených států ho neústupnost v otázce víz poněkud udivuje. Velká země jako jsou Spojené státy by prý měla být otevřenější a přátelštější ke svým spojencům. Polský prezident opakovaně zdůraznil, že Varšava v každém případě zůstává blízkým spojencem USA.

Otázka zrušení víz je u našich severních sousedů často dávána do souvislosti s polskou účastí na operaci v Iráku. Varšava stála od počátku amerického rozhodnutí o invazi jednoznačně na straně Washingtonu a část politické scény a veřejnosti víceméně počítala s tím, že zrušení víz bude součástí americké odměny za "věrnost." Když se novinář, který s polským prezidentem natáčel citovaný rozhovor Kwašniewského zeptal, jak se dnes dívá na tehdejší rozhodnutí Varšavy, prezident odpověděl, že účast na operaci byla prospěšná, nicméně šlo o nejtěžší rozhodnutí v jeho politickém životě. Poté, co byl tázán, zda toho dnes lituje, poprosil vyhýbavě o další otázku.

Polský politolog Andrzej Rychard v reakci na rozhovor označil očekávání, že bude Varšava nějakým způsobem honorována za účast v Iráku za zcela zavádějící. "Jestliže jsme se rozhodli jet do Iráku, bylo to kvůli tomu, že se ztotožňujeme s určitými hodnotami a ne kvůli tomu, aby nám například zrušili víza," prohlásil polský politolog. Podle něj bylo chybou prezidenta a vlády vzbuzovat u veřejnosti nerealistická očekávání. "Teď to může vypadat, že Polsko vyslalo své vojáky do Iráku ze ziskuchtivých důvodů a ne kvůli obraně demokracie," dodal známý politolog.

Z určité vypočítavosti Polsko obvinil ve svém dnešním vydání francouzský deník Le Monde. Připomíná vehementní tlak polských politiků na zrušení víz, když se domnívá, že se stát, který se teprve před 15ti lety zbavil komunismu, příliš hlasitě ozývá se svými zájmy na mezinárodní scéně. Francouzský komentátor kritizuje Varšavu i za to, že se místo vojenských letounů evropské výroby rozhodla koupit americké F-16. To je ve Francii chápáno jako "nedostatek evropské solidarity." Polsko je také komentátorem nařčeno, že za svou účast v Iráku požaduje od Spojených států velmi netrpělivě hospodářské kontrakty a za zmíněný nákup F-16 offsetové programy, přičemž si Poláci neodpouštějí podle Le Mondu "příliš častou" kritiku USA.

Mezi polskými politiky vyvolal rozhovor s prezidentem Kwašniewskim nejednotnou odezvu. Premiér Marek Belka, který sám v Iráku pobýval jako jeden ze šéfů Dočasné koaliční správy prohlásil, že Polsko debatuje s Američany řadu měsíců. Varšava se například pokoušela přesvědčit Washington, aby v zájmu uklidnění situace v Karbale a Nadžáfu proběhly v obou místech co nejdříve volby do místních samospráv. Američané to ale odmítli. Podle Belky je přirozené, když spolu spojenci o různých problémech "diskutují."

Šéf provládní Sociální demokracie Marek Borovski označil Američany zejména v otázce rušení víz pro Poláky za zbytečně"ospalé." Podobného názoru je i ministr vnitra Ryszard Kalisz, který si myslí, že by Američané měli být ve své vízové politice méně formální a otevřenější.

Zástupci sejmové opozice se domnívají, že Poláci musejí stále žádat o vízum výhradně kvůli chybné politice svého prezidenta a vlády. Tvrdí také, že žádat Američany o zrušení víz mělo smysl v momentě, kdy Varšava rozhodovala o vyslání vojáků do Iráku. Teď už je na podobnou aktivitu pozdě a prezident Kwašniewski se kritikou Washingtonu v této chvíli podle opozičních politiků jen snaží získávat popularitu.

To si ostatně myslí i Kwašniewského předchůdce ve funkci hlavy státu Lech Walesa. Na dotaz k dané problematice prohlásil, že to "jako obvykle" bude na něm, protože jedinou osobou, která může Američany přesvědčit ke zrušení víz je právě on sám. Alexander Kwašniewski je podle Walesy politik bez originálních nápadů a snahou o rušení víz jen kopíruje dlouhodobou aktivitu svého předchůdce. Prý jako obvykle. Dodal, že záležitost vůbec není ztracena. "Možná to chvíli potrvá, ale určitě to vyjde," slíbil svým spoluobčanům zrušení amerických víz bývalý šéf Solidarity a někdejší polský prezident Lech Walesa.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio