Kvůli zdražování lidé často kupují méně kvalitní potraviny. Je to velmi nebezpečný trend, varuje šéfka Potravinářské komory

12. říjen 2022

Potravinářská komora zastupuje asi 90 procent producentů v Česku – pekaře, mlékaře, nadnárodní firmy, výrobce nápojů i krmiv. Hájí jejich zájmy vůči státní správě i obchodním řetězcům, spolupracuje na legislativě, se spotřebiteli, usiluje o kvalitní potraviny i informovanost zákazníků. Podle prezidentky Potravinářské komory České republiky Dany Večeřové jsou ale v současné době největšími problémy inflace a zvýšené náklady na energie, které se promítají i do cen potravin.

Zdražování potravin začalo už v době covidu. „My jsme závislí na některých obalových materiálech ze zahraničí, například některé skleničky na mléčné výrobky se vyrábějí jenom v Itálii, a už v té době byly problémy s logistikou, pracovní silou, poptávka byla velká, tak se začalo zdražovat,“ vzpomíná Dana Večeřová.

Pak přišel loňský podzim, kdy zkrachovala řada distributorů, mezi nimi menších zemědělců a potravinářů. „K tomu se přidala válka na Ukrajině a roztočila se celá spirála. Když jsem v březnu říkala, že ceny budou o třicet procent vyšší, mysleli jsme, že dál už to neporoste. Omyl, ceny rostou dál, protože rostou dál všechny zmiňované vstupy,“ komentuje.

Ceny potravin podle ní obecně nereguluje nikdo, měl by je regulovat trh. „Bohužel u nás rozhoduje o cenách výhradně obchodní řetězec. U vysoce zpracovaných potravin, jako jsou ochucené sýry, smetanové krémy, masné výrobky, se setkáváme s tím, že si obchodníci přirážejí sto a více procent k ceně od dodavatele. Což je v této době neúnosné,“ upozorňuje.

Pomalá reakce státu = vyšší ceny

Potravinářská komora nemá kompetenci zasáhnout. „Pracujeme jenom s tím, jaké jsou výrobní náklady. Můžu říct, že oproti loňsku se řadě potravinářů zvýšily náklady o osmdesát až sto procent, ale nepromítají je do ceny, za kterou prodávají obchodnímu řetězci, protože ty výrobky by byly neprodejné. My žádnou možnost ovlivnit ceny potravin nemáme,“ podotýká Dana Večeřová.

Souhlasí s tvrzením, že boj s inflací prohráváme. „V poslední době jsme upozorňovali na to, že bude krachovat řada podniků, že to prostě nemohou ustát. A najednou se začalo mluvit o tom, že je s tím potřeba něco dělat, a to na celoevropské úrovni. Že je potřeba zastropovat ceny energií, protože trh se vymknul naprosto všemu myslitelnému, nikdo nepředpokládal, že tohle může nastat. Já pevně doufám, že tohle je začátek zmírňování inflace a že se situace stabilizuje,“ doplňuje.

Proč ale potraviny v Česku zdražují víc než v zahraničí? Podle Dany Večeřové náš stát reagoval pomalu. „Evropská komise vydala v březnu dočasný krizový rámec, který umožňuje jednotlivým státům kompenzovat podnikům zvýšené náklady na energie. Prakticky všechny státy toho využily, Německo dokonce už kompenzace vyplácelo v květnu. A my stále nic. Až na agrosalonu Země živitelka se o tom konečně začalo mluvit. Já pevně doufám, že se naše vláda probudí a začne tento problém řešit, protože je hmatatelný,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Průzkumy obchodních řetězců už ukazují, že lidé více přemýšlí nad tím, co kupují, a snižují množství. „Nekoupí si deset rohlíků, ale pět. Ubývá případů, kdy zákazníci kupovali pečiva více, a co nesnědli, prostě vyhodili. To celé by vlastně nevadilo, protože bráníme plýtvání,“ říká Dana Večeřová.

Drtivá většina lidí ovšem zároveň čeká na slevy a často sahá po levnějším zboží. „Nutno říct, že obvykle méně kvalitním, kde jsou náhražky a řada přídatných látek. A myslím si, že to je velmi nebezpečný trend. Samozřejmě chápu, že někdo má hluboko do kapsy a nemůže na ničem jiném ušetřit, ale není to dobré z hlediska zdravého životního stylu a vůbec zdraví populace,“ dodává.

Na otázku, kam až se mohou ceny potravin vyšplhat, Dana Večeřová podle svých slov odpovědět nedokáže. „Odhadovala jsem to v březnu, dubnu na třicet procent a pokračuje to dál. Myslím si, že nárůst cen všeho je neúnosný, někdo možná nebude mít na to, aby si koupil základní potraviny, zaplatil elektřinu a plyn. Snad je nakročeno k tomu, aby se konečně začalo něco dělat,“ říká.

A jak jsme na tom s potravinovou soběstačností, kolik procent potravin v obchodě je českého původu, kdo může podpořit naše chovatele či pěstitele, všímají si Češi původu potravin? Celý rozhovor s prezidentkou Potravinářské komory Danou Večeřovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související