Kvóty jsou pojistka, při humanitární katastrofě Evropě prospějí, říká Niedermayer

15. prosinec 2017

Přibližně do půl jedné ráno diskutovali v noci na pátek šéfové států a vlád států Evropské unie o migrační problematice. Při odchodu před novináři neskrývali, že pohledy zemí se liší především ve „vnitřním rozměru" migrace, tedy ohledně vzájemné solidarity mezi členskými státy. Při odchodu z jednání to uvedla například německá kancléřka Angela Merkelová.

Předseda Evropské rady Donald Tusk rozvířil před summitem atmosféru svým podkladovým materiálem. Napsal totiž, že takzvané kvóty byly nefunkční a debata o jejich dalším využití státy Unie pouze rozděluje.

Merkelová dala před zahájením summitu najevo, že má na věc jiný názor a proti vyjádření Donalda Tuska se ohradila také Evropská komise.

Nejsme správní Evropané


Ze 160 tisíc lidí, kteří měli být původně přerozděleni, se tak stalo u 32 tisíc. Kateřina Konečná

Pro europoslankyni Kateřinu Konečnou (KSČM) je problematické tvrzení, že jsou kvóty pouze o solidaritě. „Myslím si, že nejsou. Hledáme i jiné cesty a státníci typu Merkelová trvají na tom, že nic jiného než kvóty neexistuje. Ve chvíli, kdy je nepřijmeme, nejsme prý správní Evropané,” říká.

„V tuto chvíli v Evropské unii žádné kvóty neexistují, skončily v září. Ze 160 tisíc lidí, kteří měli být původně přerozděleni, se tak stalo u 32 tisíc. Ve chvíli, kdy máme na stole tato zcela reálná čísla, můžeme asi těžko tvrdit, že jde o funkční mechanismus, který bychom měli dále opěvovat a bez jakékoliv změny ho přijmout i do budoucna,” reaguje Konečná na vyjádření Donalda Tuska.

„To, co udělal, znamená to, že přiznal realitu, kterou dnes všichni vidíme,” dodává europoslankyně.

Nedostatek migrantů

I český premiér Andrej Babiš pochválil Tuska a poznamenal, že jako první evropský lídr pojmenoval realitu pravými jmény. Europoslanec Luděk Niedermayer (nestraník za TOP09 a STAN) si myslí, že fixovat se na termín „kvóty” je nešťastný krok.

Předvolební speciál Martina Veselovského na téma EU, Kateřina Konečná

„Ve hře je nalezení funkčního řešení, které umožní fungování Schengenského prostoru v okamžiku, kdy dojde k další humanitární katastrofě. Pohled Tuska se odvíjí hodně od toho, že před pár měsíci vznikla neformální politická dohoda, že v reformě Dublinského systému budou země hledat shodu všech. To je nad rámec toho, co určují evropské smlouvy, podle kterých stačí kvalifikovaná většina,” říká Niedermayer.

„Paní Konečná předvedla přesně to, jak my v Česku zkreslujeme realitu. To, že se v rámci systému kvót přerozdělilo jen několik desítek tisíc migrantů, bylo způsobeno tím, že tok lidí, kteří měli nárok na žádost o azyl v Evropské unii, se zastavil. Malá míra využití systému kvót byla tedy dána tím, že migrantů byl obrazně řečeno nedostatek,” upozorňuje europoslanec.

V náš prospěch


Malá míra využití systému kvót byla dána tím, že migrantů byl obrazně řečeno nedostatek. Luděk Niedermayer

„Neustále debatujeme o kvótách, které se ukázaly být nefunkční. Místo toho, abychom v Dublinu hledali cestu k rychlému azylovému řešení, výměně informací a následné návratové politiky, se to všechno točí k tomu, že nám někdo něco bude přikazovat,” myslí si Konečná, podle které nejsou kvóty pouze krizovým, ale trvalým řešením.

„Paní kolegyně tady opět neříká přesnou pravdu. Evropská komise od začátku navrhuje, že se kvótový systém spustí v okamžiku, kdy těch oprávněných žadatelů o azyl, nikoliv migrantů, které je třeba vrátit, do Evropy přijde příliš mnoho,” říká Niedermayer.

„Kdyby k takové situaci v budoucnu nedošlo, můžeme diskutovat, jestli to tam vložit či ne. Je to pojistka, která ve chvíli krize začne fungovat v náš prospěch,” tvrdí europoslanec.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.