Květen je sice deštivý, co to ale znamená pro podzemní vody? Sucho nepřestává být hrozbou

28. květen 2019 10:34

Květnové počasí zatím dává naději, že by letošní rok nemusel být až tak suchý, jak se hydrologové ještě na začátku jara obávali. Podle hydrologů jsou srážky z posledních dnů sice příjemné, ale situaci zejména v hlubokých podzemních vodách v Královéhradeckém kraji zatím zachránit nemůžou.

Meteorologové teď vítají jakékoliv srážky. Roky trvá, než se dostanou do hlubokých spodních vod

Voda je pro krajinu i život na Zemi nezbytně důležitá

V nejbližších dnech má intenzivně sněžit a meteorologové očekávají, že sníh nějakou dobu vydrží. To by v součtu se srážkově nadprůměrným obdobím kolem vánočních svátků mohlo svádět k domněnce, že se nemusíme obávat dalšího suchého roku. Jak je to ale doopravdy? 

„Tyto srážky by mohly minimálně pozastavit na určitý čas, nebo mírně zlepšit pokles u těch mělkých vod. U hlubokých vod to může přejít do setrvalého stavu na určitou dobu. Ale celkový klesající trend ještě tyto srážky neovlivní," říká ředitel krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Zdeněk Šiftař.

Květnové počasí přitom nemá do ideálu z pohledu vody daleko.
„Oproti minulému roku je situace příznivější v tom, že květen, jak se zdá, budeme poměrně o dost chladnější. A co se týče srážek, tak bude jistě nadprůměrný."

Sucho ale nepřestává být hrozbou

V hlubokých podzemních vodách chybí i stovky milimetrů, navíc právě tam se voda dostává nejsložitěji. Přesná čísla za květen, a tím pádem i srovnání třeba s loňským rokem, budou mít hydrologové zhruba v polovině června.

Bez ohledu na grafy a statistiky je ale podle Zdeňka Šiftaře doslova každá kapka dobrá.
„Každý milimetr srážek je jistě dobrý, například pro zemědělce nebo pro takovou tu běžnou potřebu. Do těch dalších měsíců bude rozhodující červen a červenec. Současně také, jak se bude vyvíjet teplota vzduchu. To znamená v návaznosti jak intenzivní bude výpar."

Máme srážkový deficit několik set milimetrů. Potřebovali bychom měsíc mírného a vytrvalého deště

Místo sůl, můžeme klidně říkat, že je déšť nad zlato (ilustrační foto)

Letošní zima byla poměrně bohatá na sníh, potom přišel docela větrný přechod do jara a teď se zase hodně všude mluví o suchu. O tom, že je v půdě vody tak málo, že by letošní léto v tomto směru mohlo být ještě horší než to minulé. To vše probereme s vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Stanislavou Kliegrovou. 

Hydrologové musí na své statistiky a na to, až dešťová voda pomalu doteče až do hlubokého podzemí, čekat i týdny.

Povodí Labe může situaci vyhodnocovat data prakticky okamžitě. Květnové deště vodním tokům na Královéhradecku i vodním nádržím pomohly, popisuje mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.
„Co se týká průtoku ve vodních tocích, tak v současné době nezaznamenáváme žádný profil, který by se nám hlásil jako suchý. A pokud jde o vodní nádrže, tam ze 16 nádrží v naší správě jich máme 9, které mají stoprocentně plný zásobní prostor. A ty zbývající jsou okolo 90 procent."

Například na nádrži Vrchlice přibylo kolem 400 tisíc metrů krychlových vody a nádrž se tak naplnila z 90 na 94 procent.

Na případné další srážky se dispečink Povodí Labe připravuje a na nádržích, kde je už teď stoprocentní stav, vodu částečně upouští.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související