Kvalitní strava může tlumit chronickou bolest. Pomáhá spíš ženám než mužům
Zdravá strava může přispět ke zmírnění chronické bolesti, zvláště u žen. U mužů byl efekt zvoleného jídelníčku slabší. Doložili to australští badatelé. Zmíněný efekt se nejspíš váže na protizánětlivé a antioxidační účinky zeleniny, ovoce, obilnin či další zdravé stravy.
Chronická bolest trápí asi 30 procent obyvatel planety, například ty s nadváhou nebo obezitou. Snahou vědeckého týmu bylo zjistit, co případně dlouhodobou bolest spouští, a co by ji mohlo zbrzdit.
„Může být důsledkem toho, že nějaká nemoc, úraz nebo třeba otrava toxiny nebyla dobře zaléčená,“ vysvětluje neurofyziolog František Vyskočil. Příčinou bývají i autoimunitní onemocnění nebo oslabení drah, které bolest tlumí ve starším věku.
Vnímání bolesti je přitom hodně individuální věc, každý z nás bolest cítí jinak. „Měřit vzruchy na nervech umíme docela dobře. To, jestli pak člověk vnímá nějaký signál jako bolest, to se děje až v mozku,“ upozorňuje molekulární genetik a bioinformatik Jan Pačes.
Když se spálíme na plotně, dozvíme se o tom díky části mozku zvané amygdala. Ta je napojená na další části mozku, zvláště pak na paměťové závity hipokampu. Zatímco muži mají někdy tendenci reagovat i na drobnější bolest citlivěji, ženy ji častěji vnímají jako snesitelnější.
Signály, které z amygdaly jdou k ženám a mužům, jsou totiž rozdílné, mají ji napojenou na jiná mozková centra. „Ženy jsou v podstatě odolnější. Někdy jako by bolest nastražily potenciálnímu nepříteli, aby neohrozila děti,“ říká František Vyskočil.
Vnímání bolesti ovlivňuje i to, jak se cítíme psychicky. „Na chronickou bolest pomáhá, když člověk není sám,“ dodává Jan Pačes. To podle zprávy australských vědců zabírá i na muže.
Může zdravá strava přispět ke zmírnění chronické bolesti? Jak se liší náš mikrobiom v ústech podle životního stylu? Za jakých podmínek nám prospívá aktivní sport ? Moderuje Martina Mašková. Debatují biologové Jan Pačes a František Vyskočil, spoluúčinkuje herečka Kristýna Frejová.
Související
-
Nezdravá strava mění výrobu enzymů v játrech. Může mít větší vliv než léky
Výběr stravy výrazně působí na náš metabolismus. Může na něj působit dokonce víc než léky. To uvádí studie australských vědců v časopisu Cell Metabolism.
-
Zpátky do plavek? Vědci hledají způsob, jak zmírnit účinky vysokotučné stravy
Strava s vysokým obsahem tuků souvisí s obezitou, cukrovkou, nebo se ztučněním jater. Kalifornští molekulární biologové se zaměřili na proteinový komplex (AMPK).
-
Strava bohatá na cukry může zhoršit diabetikům čich. Čich souvisí s výživou víc, než jsme si mysleli
Některým pacientům s diabetem se zhoršují čichové schopnosti. Vědci ze Švédska, Polska a Číny doložili, že k tomu může přispět strava, v níž převládají sacharidy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka