Kvalita vody některých koupališť v kraji se zhoršila, zákaz koupání ale zatím není

3. srpen 2018

Nejhorší vodu v Libereckém kraji má kvůli přemnoženým sinicím koupaliště v Sedmihorkách, horší voda je také v Máchově jezeře nebo na koupališti v Chrastavě. Bez sinic jsou zatím všechny vodní plochy na Jablonecku. Vyplývá to z měření Krajské hygienické stanice.

Hygienici rozlišují pět stupňů kvality vody. Jednička značí nejkvalitnější vodu, pětka znamená zákaz koupání. Na stupni jedna už není třetina z 36 sledovaných vodních ploch v kraji. Největší problém udržet čistou vodu je na Českolipsku, kde bývá v kraji zpravidla nejtepleji. Z devíti sledovaných míst ji nemá zhoršenou už jen koupaliště Mimoň a Nový Bor a rybník u kempu ve Sloupu v Čechách.

Od začátku sezony je kvůli zvýšenému výskytu sinic na stupni tři Máchovo jezero. Zdravotní problémy mohou mít po koupání v jezeře zejména citliví jedinci, tedy těhotné ženy, alergici a děti. Malé riziko vzniku zdravotních obtíží je na Českolipsku na koupalištích v Horní Polici, Zákupech, Nedamově, Jablonném v Podještědí a na Hamerském jezeře. Jsou na stupni dva. Zhoršenou kvalitu vody na těchto místech zpravidla signalizuje snížená průhlednost.

Nejhorší kvalitu vody v Libereckém kraji má rybník u kempu Sedmihorky v Českém ráji. Je na stupni čtyři a podle hygieniků není voda vhodná ke koupání kvůli přemnoženým sinicím. Od začátku sezony je na stupni tři koupaliště v Chrastavě u Liberce, důvodem je kolísavá kvalita přítoku. Mírně zhoršená, na stupni dva, je v kraji voda ještě v koupališti v Košťálově na Semilsku a nově v přehradě v Liberci a koupališti v Českém Dubu na Liberecku. Kvalitu vody hygienici hodnotí jako mírně zhoršenou.

Na stupni jedna jsou pak všechny vodní plochy na Jablonecku a s výjimkou Sedmihorek a Košťálova i všechna koupaliště na Semilsku. Na Liberecku není zhoršená kvalita vody třeba na koupalištích v Hejnicích, Raspenavě, na Antonii ve Frýdlantu nebo na Kristýně v Hrádku nad Nisou. Bez problémů jsou také koupaliště Vápenka a Sluníčko v Liberci.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související