Kvalita našeho piva po vstupu do Evropské unie

21. červen 2006
Vaše téma

Vaše téma a pivo, tak jste rozhodli vy posluchači, proto sledujeme kvalitu piva. Zejména to, jak se změnila v průběhu let od zavedení tržní ekonomiky a vstupu naší země do Evropské Unie. S výkonným ředitelem Českého svazu pivovarů a sladoven inženýrem Janem Veselým jsme si na toto téma pěkně popovídali. Nejprve nás pochopitelně zajímalo to, zda a případně jak se odrazil na českém pivu vstup České republiky do Evropské unie.

Veselý: Prakticky nijak, zatím to nemá žádný vliv. Myslím si, že to tak bude i v budoucnu. Pokud něco ovlivňuje technologii vaření a zkrácené kvašení za vyšších teplot, tak k těmto opatřením sahají výrobci piva, zejména zahraniční, v důsledku snahy ušetřit náklady a zvýšit efektivitu výroby.

Říká Jan Veselý ze Svazu pivovarů a sladoven. A jak se prakticky liší od sebe české a zahraniční pivo?

Veselý: Jednak je to v tom prokvašení a jednak v to, že varný proces je jiný. Zatímco my máme varný proces, který se charakterizuje jako dekokční způsob výroby, jiný způsob je infuzní vaření. To znamená, že rozemletý, rozšrotovaný slad se vyextrahuje párou o vysokém tlaku a vysoké teplotě. Je to vzdáleně přirovnatelné k vaření espresa.

Dobré pivo nepotřebuje jen dobrého sládka, ale také dobrého hostinského, bez něho pověstně nelze vystavit závěrečný účet chuti a kvality piva.

Veselý: Existuje jednoduchá věta - sládek pivo vaří, hospodský pivo dělá. To je pravda, značný vliv na kvalitu piva má způsob čepování, způsob péče. Budeme schvalovat kodex "Péče o pivo v gastronomii". Charakterizuje způsob skladování piva, teplotu uchovávání, rady k jeho čepování, ošetřování pivního vedení i sklenic.

Říká opět Jan Veselý ze Svazu pivovarů. Mnozí posluchači si určitě vzpomínají na utěrku hozenou ne do ringu, ale přes pípu ještě dlouho před zavírací hodinu. Tento socialistický nešvar už ovšem není dnes prakticky k vidění. Proč tomu tak je?

Při kvalitě vyšší vydrží pivo déle. Ostatně na kvalitu piva se zeptáme samotných konzumentů. Dozvíte se také, že české pivo by se mělo stát ochrana zeměpisného označení.

To vše ve Vašem tématu v dnešním Odpoledním Radiožurnálu.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu