Kůrovec se nevyhnul ani hradeckých městským lesům. Hrozí tomuto oblíbenému místu kácení?

20. duben 2019 10:10

Řadu let se mluví tu s větší, tu s menší intenzitou o kůrovcové kalamitě. Dávno pryč jsou ale doby, kdy se kůrovec dával do souvislostí především s horami, ať už se Šumavou nebo s Krkonošemi. Tenhle malý nepřítel se šíří dál a doma už je i v hradeckých lesích. Hrozí tomuto oblíbenému místu obyvatel a návštěvníků Hradce zásadní kácení? 

Lesy byly a jsou pro Hradec Králové zeleným pokladem. Tady les vždy stál a je nám v něm dobře

Děti na exkurzi v Městských lesích Hradec Králové

Dnes se můžete s Českým rozhlasem Hradec Králové vypravit do lesa. A vydáme se tam s člověkem, o kterém si dovolím tvrdit, že málokdo ví o lese víc než on. Je to ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. 

Otázkou zůstává, jak moc budou muset kvůli napadení kůrovcem v nejbližších letech proměnit hradecké městské lesy svou tvář. Místní doufají, že to nedopadne jako na Vysočině, kde musí v kraji vykácet asi deset procent veškerých smrkových porostů.

„Funguje to tak, že kůrovec je lákán feromonem, narazí do sítě a protože to je dotykový insekticid, tak ho to zabije," ukazuje nadlesní hradeckých lesních lesů Tomáš Jankovský kůrovcový lapač, tedy jednu z metod, kterou se lze alespoň částečně proti útokům kůrovce bránit.

Teploty ještě nevystoupaly tak vysoko, aby se kůrovci začali rojit. Ale už teď je možné u lapačů najít mrtvé brouky.
„Oni padají na zem. Kolega je sbírá. Lýkožrout smrkový."
Tomáš Jankovský ukazuje na dva nedaleké smrky napadené kůrovcem.

Že by Hradec Králové o své lesy přišel, se bát nemusíme

Smrků je zde totiž ve skladbě lesa do 30 procent, a když už jich pár uschne, nepůjde o rozsáhlé plochy.
„Ze třiceti arů nám tady dvacet smrků uschlo. To je díra v lese. Není to žádná zásadní paseka. Ale na tomto stanovišti, které je pískové, tak není vůbec vhodné, aby tady vůbec smrk byl."

Lapač kůrovce

Popisuje stav Tomáš Jankovský s tím, že před 80 až 100 lety byly vysázeny smrky, jako průmyslová dřevina, i na místa, kam přirozeně patří například duby. A k tomu se nyní městské lesy snaží vracet.
„Tady se už dlouhodobě mění struktura lesa. Ale není to jako na polích. Že na jaře zasadíte a na podzim sklidíte. Jednou jsem to počítal, když bychom to chtěli obnovit, tak mi vycházela ona druhová obnova na 400 let."

Ale zpátky ke kůrovci. Dalším problémem, který pomáhá šířit kalamitu, je sucho. Vysvětluje hajný Vojtěch Louda.
„Když má strom dostatek vody, tak je schopen toho brouka zalít pryskyřicí. Ale pokud vodu nemá, tak nemá čím a je daleko víc napadnutelný."

V Krkonoších použili proti kůrovci chemický postřik. Naposledy tak zasáhli před víc jak 20 lety

V Krkonoších použili výjimečně proti kůrovci chemický postřik

Lýkožrout smrkový - neboli kůrovec - je v posledních měsících noční můrou českých lesníků. Těžkou hlavu dělá i těm krkonošským. A to je situace v Krkonoších oproti jiným částem naší republiky relativně dobrá. Za tím se ovšem skrývá neskutečná dennodenní práce a úsilí zdejších lesníků i ostatních pracovníků v lesnictví. 

Určitý obranný mechanismus stromů tedy za sucha přestává fungovat. A že sucho v hradeckých městských lesích je, potvrzuje Tomáš Jankovský.
„Dnes jsme s kolegou zakládali sadbu. Dávali jsme to do příkopku, kde člověk za normálních podmínek na jaře šlápl a zapadl po kotníky do vody. Dnes jsme byli na rýč do hloubky 30 centimetrů a prášilo se nám od něj..."

Les s kůrovcem ale i za sucha bojuje také sám, nebo se o to alespoň snaží.
„Pomáhají nám ptáci. Protože když ve dřevě ti lýkožrouti jsou, tak začnou pracovat ptáci. První je datel, to je největší a nejdůležitější lékař. Pak následují strakapoudi a nalétávají brhlíci či sýkorky."

Podtrženo a sečteno, kůrovec není v hradeckých městských lesích ničím výjimečným. Stejně jako na dalších místech škodí, stejně jako jinde se nedá vyloučit kůrovcová kalamita. Dobrou zprávou ale je, že lesy na jihovýchod od krajské metropole, jako významné místo odpočinku pro obyvatele města, by zásadně kůrovec ovlivnit neměl.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související