Kupujete ojetý automobil? Jedná se o časté podvody a riziko je vysoké. Jak si vůz prověřit?

27. květen 2019

Ing. Martin Pajer ze společnosti Cebia v naší radioporadně na téma: na co dát při koupi pozor ojetého automobilu a jak si vůz prověřit.

Společnost Cebia s.r.o. dlouhodobě pomáhá motoristům s bezpečným nákupem ojetých vozidel. Cebia nabízí vedle komplexní služby AUTOTRACER, která je dostupná on-line na www.zkontrolujsiauto.cz, řadu dalších služeb pro prověřování původu a originality vozidel.

Lidé se při koupi ojetého vozu nejvíc zajímají o servisní historii, záznamy stavů tachometru a škodní události.

Proč prověřovat VIN kód před nákupem auta?

V systému AUTOTRACER si především zkontrolujete historické záznamy stavu tachometru, ověříte si skutečný rok výroby, servisní historii, záznamy o poškození, návod na kontrolu identifikátorů vozidla a další údaje z historie vozu v celkem až 21 kategoriích.

Kupujete ojetý automobil? je dobré si vůz prověřit! (ilustrační foto)

U každého vozidla je rozsah informací v systému odlišný - záleží, jaké máme k zadanému VIN k dispozici údaje o konkrétním vozidle.

Vyhnete se stočenému vozidlu

Nejrozšířenějším podvodem při prodeji ojetého vozidla je stočení tachometru, které nejlépe odhalíte, když si ověříte historický vývoj stavu tachometru. Pokud například předchozí majitel před rokem nahlásil v servisu stav tachometru, který je o 100 tisíc kilometrů vyšší, než ten, který vám nyní uvádí prodejce, jedná se se vší pravděpodobností o stočené auto.

Ušetříte výdaje za nečekané opravy

Podvodníci stáčejí auta, falšují datum výroby nebo servisní knížky proto, aby na Váš úkor více vydělali. Vás pak můžou čekat výdaje za nečekané opravy vozidla, které je více opotřebované, starší nebo v horším stavu, než uvádí prodejce.

Při fyzické prohlídce je dobré u vozidla provést:
podrobnou vizuální kontrolu viditelných i skrytých identifikátorů vozidla
kontrolu, zda údaje uvedené v dokladech k vozidlu („technický průkaz", původní „zahraniční technický průkaz") odpovídají údajům na vozidle
pořízení digitální fotodokumentace a klasifikace stop poškození na vozidle
měření tloušťky laku
zkoumání svarů na vozidle a jejich plastové ochrany
zpracování analýzy provedených měření a zjištěných výsledků kontrol se stanovením závěrečné kategorie hodnocení identifikátorů

Díky jednoduchému zadání VIN kódu do systému AUTOTRACER těmto situacím můžete předejít a vozidlo si nekoupit nebo domluvit snížení jeho ceny.

Reinkarnace aut, to je Reincars. Parta nadšenců oživuje v Trutnově veterány značky Škoda

Šestici kamarádů spojuje celoživotní vášeň - škodovácká auta

Až potkáte na východočeských silnicích nablýskaného veterána značky Škoda, který vypadá, jako by právě teď sjel z výrobního pásu, nejspíš to bude jeden z povedených kousků trutnovských Reincars. Je to parta nadšenců, která se ve volných chvílích zabývá opravami a restaurováním vozidel. 

Jakmile zadáte VIN do systému AUTOTRACER, bude vaše zvolené vozidlo okamžitě prověřeno v databázi čítající více než 1 miliardu záznamů o historii vozidel, které jsou k prověřovanému vozidlu dostupné od spolupracujících partnerů.

Partnery systému, kteří přispívají svými daty, jsou převážně firmy z České republiky, Slovenska a částečně i dalších zemí Evropy. Informace jsou získávány z různých zdrojů, především se ale jedná o výrobce, importéry, autorizované dealery, servisní místa, prodejce a další partnery.

Chcete koupit ojeté auto dovezené do ČR?

Chcete si prověřit, jestli auto opravdu pochází z dané země? Nebylo odcizeno v zahraničí? Bez prověření riskujete odebrání vozidla bez náhrady a vrácení původnímu majiteli! Jedná se o časté podvody a riziko je vysoké. Nechte si auto prověřit od expertů.

Celou radioporadnu s Martinem Pajerem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související