Kubánská aktivistka Sonia Garro: Represe pokračují, nic se nemění

19. březen 2015

V den výročí vypuknutí Černého kubánského jara prošel po Karlově mostě večerní průvod několika desítek lidí s bílými balónky, deštníky a květinami. Jeho účastníci tak podpořili kubánské hnutí zvané Dámy v bílém.

Jeho členky od vlny zatýkání disidentů na Kubě v roce 2003 poukazují na případy porušování lidských práv a svobod.

Akci zahájila ekumenická bohoslužba v kostele Martin ve zdi vedená Tomášem Halíkem, a po skončení pochodu pokračovala komponovaným večerem organizace Člověk v tísni.

Do Prahy přijela i členka hnutí Sonia Garro, která pro Ranní Plus přiblížila život kubánské bojovnice za lidská práva.

Z kubánského vězení ji režim propustil v prosinci minulého roku díky dohodě mezi Kubou a Spojenými státy. Strávila v něm skoro 3 roky, a to bez soudu. Podle žalobců měla údajně narušovat veřejný pořádek a napadnout policistu.

Ani po třech letech nevidí aktivistka zlepšení politických poměrů: „Ne, žádná změna neproběhla, represe pokračují,” uvedla Garro.

“Moje návštěva zde je jen strategie vlády, která předstírá, že se něco mění. Je to ale jen zástěrka: pořád dochází k zavírání politických vězňů.”

Podmínky v kubánských vězeních jsou špatné, cely jsou malé, studené a tmavé, vězňům je omezen přístup k pitné vodě. “Dostanete sklenici vody ráno, a další až odpoledne,”popsala aktivistka.

Dámy v bílém se tedy scházejí dál, aby upozornily na politické represe na Kubě. Že důvod scházet stále mají, ilustruje i osud Soniny dcery Elain: když šla matka do vězení, slavila dcera šestnácté narozeniny, teď je jí devatenáct a marně touží po univerzitním studiu.

Sonia Garro s dcerou

Termín zkoušek potřebných pro přijetí ale škola vypsala přesně na den, kdy Elain navštívila svou matku ve vězení, a tak se na univerzitu nedostala.

Sonia Garro se obává, že bez vzdělání čeká Elain, stejně jako děti dalších kubánských disidentů, práce jako uklízení ulic nebo bytů.

Aktivistka vzkázala všem organizacím, které se Kubou zabývají, aby tlačily na své vlády, aby vyvíjely tlak na vládu kubánskou na zlepšení stavu lidských práv v zemi.

“Chtěla bych, aby turisté, kteří jezdí na Kubu, přemýšleli o tamní situaci, podívali se, jak se lidem žije, mluvili s řadovými Kubánci, a nezůstávali jen v turistických letoviscích,” vyzvala svobodný svět jedna z Dam v bílem Sonia Garro.

autoři: mam , oci
Spustit audio