KSČM nechce revoluci, ale usadit se na důležitých postech. Je to extrémní strana, tvrdí publicista

8. únor 2019

Komunisté sklízejí díky spojenectví s vládním hnutí ANO úspěchy ve Sněmovně, naposledy prosadili návrh na zdanění finančních náhrad církvím, a snaží se i ovlivnit složení vlády, kde tlačí na výměnu ministrů zahraničí a dopravy. Do jaké míry posiluje jejich podpora vládě Andreje Babiše (ANO) vliv komunistů na společnost?

Lukáš Jelínek: Obchodníci s mocí

Vojtěch Filip

Až opět někdy povedeme vášnivou debatu o zhoubnosti komunistické ideologie, připomeňme si návštěvu, kterou v první únorovou středu vykonal na Pražském hradě předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.

Podle publicisty Adama Drdy KSČM nikdy nebyla v úplné izolaci a spolupracovaly s ní prakticky všechny strany. „Nedá se to ale srovnat se situací, kdy se o tuto stranu opírá vláda. Vliv komunistů stoupá, je to vidět třeba na příkladu zdanění církevních restitucí,“ upozorňuje.

„Byla chyba s tou stranou spolupracovat. To, že sedí v parlamentu a má nějaké voliče, neznamená, že s ní ostatní musí spolupracovat. Podstatné je, co ta strana říká a chce. Názory KSČM jsou dlouhodobě extrémní, obhajují to nejhnusnější z minulosti od února 1948 a souzní s nedemokratickými režimy od KLDR po Rusko a Čínu,“ dodává.

Komunistická strana se umí velmi dobře pohybovat v legálním prostředí. Nemá žádné závadné stanovy, to by ji zrušilo ministerstvo vnitra. Ale stačí sledovat, co její politici říkají o minulosti, vztahu k majetku nebo o členství v NATO a EU, aby člověk pochopil, co je ta strana zač.
Adam Drda

Autor Příběhů 20. století vidí příčinu v tom, že se z české politiky vytratily ideje. „Lidem jako je Andrej Babiš nebo Miloš Zeman je vlastně úplně jedno, co ta strana říká a jaká ve skutečnosti je. Jde o podporu a mocenské záležitosti,“ kritizuje Drda.

„KSČM nemá ambici být nejsilnější vládní stranou nebo udělat revoluci. Snaží se co nejvíce usadit na důležitých postech a ovlivňovat dění. To se jí daří a Andrej Babiš k tomu mohutně přispěl,“ doplňuje.

Tradiční politická síla

„Třicet let od sametové revoluce se komunistická strana podílí na vládě a její oficiální vliv roste. Na druhou stranu, komunisté jsou etablovanou stranou, sedm volebních období jsou ve Sněmovně a drželi významné posty,“ připomíná analytička Institutu pro politiku a společnost (spjatým s hnutí ANO) Marcela Konrádová s tím, že komunisté měli vliv vždy, byť nepřiznaný.

Komunistická strana má velmi silné postavení v komunální politice, kde je od 90. let součástí koalic a má i své starosty. Bavila jsem se s různými politiky, kteří o nich říkají, že se s nimi dá dobře domluvit.
Marcela Konrádová

Připomíná, že premiér Babiš chtěl po volbách spolupracovat s jinými sněmovními stranami, které ho ale odmítly. Nezbylo mu tak nic jiného než se opřít o KSČM, která ale zároveň je demokratickou a v českém stranickém systému etablovanou stranou.

Ondřej Konrád: Filipovo pískání a Babišovo neskákání

Vojtěch Filip, Jan Hamáček a Andrej Babiš

Když politik cosi stoprocentně popírá, řadový občan si obyčejně říká, že na věci asi něco musí být. Podle dosti hloupého a hlavně nebezpečného pořekadla o každém šprochu.

„Je pravdou, že vzniku současné vlády s podporou komunistů si všimli i v zahraničí. Není to nic normálního, aby v postkomunistickém bloku byla vláda podporovaná nereformovanou komunistickou stranou a že taková strana je vůbec součástí politického systému,“ připouští Konrádová, ale nemyslí si, že by vláda opřená o komunisty měla negativní vliv na společnost.

Konrádová má podle svých slov pochopení, pokud někdo má s KSČM problém z morálních nebo historických důvodů či kvůli averzi ke krajně levicové politice. V demokratickém státě ale nelze popírat existenci takové strany.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související