Krystal a vrchol zlínského funkcionalismu. Památník Tomáše Bati se znovu otevírá, původní podobu dostal po 63 letech.

27. říjen 2018

Obnovený Památník Tomáše Bati ve Zlíně se pro veřejnost poprvé otevře 28. října.

Česká republika slaví 100. výročí vzniku samostatného československého státu, zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa byl vyhlášen podnikatelem století a 28. října bude ve Zlíně, zatím na jeden den, otevřený obnovený památník postavený na jeho počest. 

Mnoho příznivců Tomáše Bati si teď asi řeklo, no konečně, protože jeho dílo je nedocenitelné a i když se v současné době stále odvoláváme na jeho originální podnikatelské metody, tak taková velká pocta mu u nás byla udělena poprvé.

Příběh Tomáše Bati, podnikatele, začal založením obuvnické firmy v září roku 1894 a skončil 12. července 1932 jeho tragickou smrtí při letecké havárii. Podnikal 38 let a za tu dobu stihl vybudovat mezinárodní obuvnickou velmoc, která neměla obdoby. V roce jeho úmrtí v ní pracovalo v 36 oborech 31 tisíc zaměstnanců, vyrábělo se přes 36 milionů párů obuvi, Baťova obchodní síť měla 2,5 tisíce prodejen, u nás jich bylo 1800, další byly v zahraničí.

Před 86 lety zahynul v troskách letadla „pan Šéf“ Tomáš Baťa. Byl na vrcholu sil

V Otrokovicích si připomněli tragickou smrt Tomáše Bati

Jeho smrt přišla jako blesk z čistého nebe. O tragédii informovaly světové tiskové kanceláře i deníky.

Baťovy sesterské společnosti působily na čtyřech kontinentech ve 24 zemích.  A Zlín? Malé městečko se proměnilo v moderní centrum s veškerým zázemím pro komfortní život. Počet obyvatel se několikanásobně zvýšil. A do tohoto rozjetého rychlíku přišla nečekaná smrt Tomáše Bati, určitě všem způsobila šok, ale nezastavila ho. Firmu dál vedl jeho nevlastní bratr Jan Antonín Baťa.

V roce 1933, rok po tragické smrti Tomáše Bati, byl postaven a otevřen památník. Skleněný objekt, o němž se od začátku mluvilo jako o krystalu, architektonické ikoně a vrcholu zlínského funkcionalismu navrhl architekt František Lydie Gahura. Sám také zdůvodnil svůj záměr.

Architekturou chtěl vyjádřit Baťovy charakteristické vlastnosti. Velkorysost, jasnost, optimismus, vzlet, prostotu i pravdivost. V záznamu Gahurova výkladu stavby, je mimo jiné tento argument: „Velkorysost – vyloučením kombinací stavebních materiálů. Omezuji je na železo-beton-sklo. Jsou to výhradně moderní stavební materiály, jejich užitím je vyjádřena moderní technická kultura, jejímž byl Tomáš Baťa průkopníkem…“

Návrat domů. Zlaté hodinky Tomáše Bati jsou zpět ve Zlíně

Zlaté hodinky Tomáše Bati

Nadace Tomáše Bati získala zlaté hodinky zakladatele baťovského impéria.

Památník Tomáše Bati byl vybudován na vrcholu svažitého terénu mezi dvěma řadami internátů. Původně tam měla stát budova muzea, která by celý prostor uzavřela. Údajně mu chyběl dominantní prvek a nepočítalo se s ním ani v původním urbanistickém plánu.

Výstavba internátů a úprava celého prostranství začala v roce 1927 a návrh na uzavření zóny se projednával začátkem roku 1932, tedy ještě za života Tomáše Bati. Ani v nejhorším snu by tenkrát určitě nikoho nenapadlo, že rozhodují o přípravě místa, kde bude stát objekt k uctění památky jejich „šéfa“.

Památník byl otevřen v den prvního výročí tragické smrti Tomáše Bati, interiéru vévodil model letadla Junkers F 13, v němž Baťa i s pilotem Broučkem zahynul. Hold zakladateli přišly v průběhu následujících let vzdát statisíce lidí. Svému účelu sloužil do poloviny padesátých let 20. století.

Pak byl přestavěn na Dům umění, pro galerii a filharmonii. Skleněný krystal dostal nevídané ozdoby, postranní cihlové přístavky, a ty mu hodně ubraly na kráse. To už je naštěstí minulost, památník získal zpět původní podobu. Obnova se plánovala více než patnáct let a rok a půl trvala rekonstrukce, byla hodně náročná, ale Zlín má zase svůj skleněný krystal na kopci, Památník Tomáše Bati. Původní podobu dostal po 63 letech.

Spustit audio

Související